Един ден на картечарката Мая Манолова в София… (по Вапцаровски)

8

Мая Манолова се събуди някак си щастлива. Погледна хъркащият до нея вонен министър Михаил Миков и си каза: Ех тоя кърджалиец, кога си е мислел, че ще чука един ден жената на министър…

Погледна към нощното шкафче, над което до дипломата от руския университет за картечарки бе подредила документа за новото си софийско жителство. И се сети защо е щастлива. Мечтаеше за това жителство отдавна. Искаше го повече дори от партийната книжка, която другарят Пирински й даде през 1989 година в Кюстендил. По-радостна Майчето си спомни, че е била само, когато остана втора на пресявките на конкурса „Мис Кюстендилска слива“.

„Вече съм софиянка! Гражданьете са ми в ръцете. Трябва само да си намеря някакви братя и тук. В Кюстендил бях сестра на Васко и Жоро, в Дупница – с Галеви, в София не мога да съм на сухо. Пардон, без сухо. Диневи ли ще са, Домусчиеви ли ще са, Кирил и Методий ли ще са, но да са братя…“, каза си Мая и се обади на фризьорката си. Така де, както казва Бойко Борисов: Една жена не ходи никъде, преди да е минала през коафьора си.

Викна си такси до имението в Рударци, взе си чантата и се отправи на работа в София. Сметката до столицата й беше 47 лева. Даде на шофьора само 20: „Другите ще си ги изкараш сам, като стана кмет ще вдигна тарифите и ще лапате, ще лапате. Ще ги точим тея софиянци, ние от село трябва да се поддържаме….“ Бакшишът седеше онемял, за първи път видял на него да изпомпват сметката…

Във фризьорския салон се засече с Корнелия Нинова. „Как да ви направя прическата, г-жо Манолова“, попита момчето. „На гюрюнтия! Ще ходя на едни протести да сваляме Фандъкова ли, да издигаме Дончева ли, не знам вече. Дето се вика демокрация, менструация едно и също, важното е кръв да има, правителство и кмет да падат…

Когато двете с Корнелия бяха готови, фризьорът попита: „Кой ще плати сметката“? „Мая, #КОЙ й е приятел“, измъкна се бързо Корнела. Мая пък каза да пишат сметката й на тази на Цветелина Янева, ТОЙ ще я оправи…

Манолова хвана метрото, което Фандъкова беше направила, отиде до центъра, който Фандъкова беше ремонтирала, седна на пейка на „Витошка“, която Фандъкова реновира и с 3 баби от Бобошево ,дошли специално за случая, започна да скандира: Фандъкова нищо не прави! Оставка!.

„Ако стана кмет, ще виждам всяка седмица Бойко“, размечта се кюстендилската матрона.

Мислите й прекъсна стар протестър от времето на „Орешарски“. „Не ви ли е срам да ни искате гласовете днес, забравяйки, че преди години ни обиждахте на платени кресливци!?“, попита я той. Картечарката го погледна и изстреля: Човек, не си спомням нищо отпреди да стана софийска жителка! А откога сте такава, попита протестърът и получи отговор: От днес!

„Дано и софиянци забравят каква съм била преди софийското жителство“, пожела си Майчето.

След което звънна на пиара си Вапцаров, комбинативен протестър, живеещ на гърба на оня Вапцаров. „Къци, опс, ти не беше Къци, Никола, имам гениална идея. Звънни по телевизиите и кажи при дебатите да не ме питат нищо отпреди софийското жителство. Какво съм правила като кюстендилка си е за сметка на Кюстендил, важно е какво ще правя за София като софиянка. И виж там измисли нещо по вашата родова линия за мен. Да впечатлим хората“, нареди Манолова.

Час по-късно личният й Къци вече беше готов. Намерил го в архивите, дядо му го бил писал специално за Мая, знаел, че един ден такава жена ще се появи:

Понякога ще идвам във града ти
като нечакан и неискан селянин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
кметството си не залоствай.

Ще влезна тихо. Като кмет ще приседна,
ще вперя поглед в братя да ме видят.
Когато се наситя да ги гледам –
ще се нагуша и ще си отида.

Да видим сега кои са с мен, започна да пресмята Мая. Таксиметровите шофьори, продавачките от Кюстендил на Женския пазар, ВИС-2, циганските гласове на ДПС (В София всички сме ДъПеСе, ех тоя Мустафа, засмя се Мая), Корнелия ми обеща бабичките си, мотивирам ли и 200-300 000 Столичани вповече ето ме кмет, въодушеви се Майчето.

И тръгна да преговаря с хамалите от Солни пазар. Имаше готова стратегия за тях: Оферта да изнесат каквото могат от кметството, след като свали Фандъкова.

После я бяха поканили комунистически реститутки на среща при Графа. „Майчеее, порасна ти работата, с граф ще се срещаш, помисли си Манолова. И пак звънна на фризьора: Ще дойда следобяд за нова прическа. Да ме направиш по-аристократична, че ще се виждам с граф“.

За следващия ден имаше още по-весела задача, среща на улица „Танкист“. „Сигурно е среща на випуска с колеги от Картечарския в Москва“, зарадва се Мая. И тръгна към хамалите…



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ