Проф. Огнян Герджиков след нападките на Слави: Трифонов накърнява добрите нрави – името на партията му е удар по престижа на държавността

Бойко Борисов и Огнян Герджиков _ 04052017_3

Изтъкнатият юрист проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер в кабината на президента Румен Радев, коментира шоумена Слави Трифонов да му доказва – на него, топ юриста на България, че не познава законите.

Скандалът гръмна, след като при учредяването на партията с абсурдното название „Няма такава държава“ проф. Герджиков изрази скепсис, че съдът може и да не я регистрира, защото така се накърняват добрите нрави и аудиторията се въвежда в заблуждение, а освен това използва в логото си националния флаг.

– Проф. Герджиков, не е ли прекалена претенция, до степен на наглост, Слави Трифонов да коментира правно обоснованото ви твърдение и скепсис, че съдът може и да не регистрира абсурдно наименуваната му партия „Няма такава държава“?

– Не бих искал да взимам повече отношение по този въпрос.

Аз изразих своето разбиране като юрист, че съдът би имал основание да откаже регистрацията заради формулираното по този начин име на партията на Слави Трифонов.

Това е моето професионално виждане. Нека Слави направи така, както намери за добре.

– Не се ли чувствате обиден? Какво самочувствие трябва да имаш, за да си позволиш да кажеш, че авторитет като проф. Герджиков не познава законите?

– Видях го това нещо. В крайна сметка не смятам да го коментирам и да влизам в диалог. Не е необходимо. Аз казах своето мнение, той си го каза.

Да прави както каквото намери за добре. Това е.

– Ако разсъждаваме от позицията на правните аргументи, не си ли противоречи шоуменът в опита си да ви опровергава с продиктувани му законови цитати точно с текста: „Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави“?

– Точно това имам предвид. Наистина това е моето разбиране. Това казах, че така се нарушават добрите нрави.

Това е удар по престижа на държавността. И повече няма какво да казвам. Нека той се справя с това. Не искам повече да влизам в диалог с него пък той пак да ми отговаря, аз да му отговарям. Това не ми е необходимо.

– Мислите ли, че така учредена – в нелегалност и като мутренска групировка, тази формация действително ще бъде регистрирана от Софийския градски съд?

– Аз казах моето становище за наименованието. Иначе, начинът, по който се направи учредяването, само по себе си няма нормативно изискване да бъде публично. Това си е тяхна работа. Това е въпрос на стил. Това е неговият стил. Той е предпочел да го направи по този начин. Както предпочита, така да прави.

– Виждате ли някакво политическо бъдеще за тази формация и за какво всъщност претендират Слави и компания?

– Очевидно е набрал самочувствие, че може да бъде коректив, като влезе в политиката, със своите си разбирания. Една голяма част от тези разбирания аз, лично, не ги споделям, защото ми се струват доста рискови.

В крайна сметка това е негов проект, нека той се опитва да си го реализира. Дали ще успее – времето ще покаже.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ