Този коментар разтресе държавата! „Слави Трифонов изпълнява чужди указания, Мая Манолова би била трагедия като кмет на София“

Слави Трифонов

Учредяването на партията на Слави Трифонов не слиза от класацията на най-обсъжданите събития. Негативното й име, използването на знамето в логото й и тайнственото учредително събрание пораждат много въпроси около законността й и възможността тя да бъде регистрирана в съда.

Защо партията му бе учредена след приключване на регистрацията за местните избори – това е въпрос, който остава без отговор. Какво цели шоуменът и какви ще бъдат по-нататъшните му ходове предизвикват различни коментари в обществото. 

Потърсихме за коментар изтъкнатия юрист проф. Александър Джеров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Голяма полемика се води около учредяването на партията на Слави Трифонов. Проф. Огнян Герджиков обяви, че съдът има всички основания да не я регистрира. Какво е вашето експертно юридическо мнение, проф. Джеров?

– Поне засега няма как да бъде регистрирана тази партия. Използването на българското знаме за политически цели е забранено от закона. Защото партията не характеризира държавата. Ако всички политически сили започнеха да го слагат на знака си, щеше да стане обидно. Това е гавра. Защото знамето е свещено.

– Тогава излиза въпросът защо Слави слага знамето на логото на партията си. Ако той не познава закона, има вероятно юристи, които биха могли да му изяснят как стоят нещата. И въпреки това знамето присъства?!

– Там е въпросът. Когато човек прави нещо юридическо, търси съвети от юристи. Както и когато е болен, търси помощ от лекар, а не от инженер, например. За мене Слави Трифонов не е самостоятелно лице. А функция, той работи в изпълнение на чужди указания. И в такива случаи не се пита, а се изпълнява.

– Ако вярваме на теорията на конспирациите, какво цели тогава той? Явно е, че няма да участва в местните избори, защото регистрацията за тях приключи. Какво да очакваме да излезе от проекта му?

– Не знам. Да, той не може да участва в местните избори. А другият вот е чак след 2 г. Много вода до тогава ще изтече. Затова си мисля, че той изпълнява някакъв план. И съгласно него трябва да започне да се подготвя и да действа. Какво ще стане, тепърва ще разберем.

– Приемате ли името на партията? Как стремеж за добро се постига с негативизъм?

– Смущава ме това негативно име. Но съдът ще прецени.

– Ако от вас зависеше, какво щяхте да направите?

– Бих отказал да регистрирам партия с такова име. Защото то не е само знамето на логото й, негативното й име, знам ли какво има вътре. Енигма е. Не мога да разбера защо точно в този момент, преди местните избори, той учредява партия. Смущава ме и фактът, че така скрито проведе учредителното събрание. Нали политическата сила е сбор от хора с общо мислене и затова трябва да се отварят вратите, за да влязат в нея още повече симпатизанти.  Досега Слави Трифонов показваше смисленост в действията си, а сега всичко е напълно нелогично.

– Защо е тази липса на логика?

– Всичко е свързано с плана. Когато правиш нещо, няма да си създаваш сам пречки. Ето това ме учудва. Той прави всичко възможно, за да си създаде пречки.

– Другият разгорещен дебат в обществото, който се вихри в момента, е двубоят Мая Манолова – Йорданка Фандъкова…

– Ясно е, че Манолова ще изгуби изборите, каквото и да казват някои социолози. Не я виждам като кмет на столицата. Това би било трагедия.

– На какво се базира тази ваша крайна оценка?

– Ако е хитра, Мая Маналова щеше да си запази положението на омбудсман.  Но не го направи. Тя няма кауза. Няма обещания. Няма визия за избори. Какво статукво ще променя?! Та тя не се явява за кмет на България, а на едно населено място – на София. И цялата й кампания е изградена върху критики на Фандъкова.  Аз не й виждам програмата. Не може само да критикуваш, кажи какво ще направиш и ти. Как така тя излиза на пазара без общински съветници? Как ще работи като кмет? Та общинските съветници задават политиката и решенията.

– БСП нямат ли свои кадри, че заложиха на човек извън партията?

– Страх ги е, че ако се появят като партия на изборите, една загуба ще тегне върху тях. А сега целия негатив ще го обере Мая Маналова. А тя ще загуби тези избори. Целият въпрос е защо тя се явява на избори. Ще се провали.

– От вашите думи излиза, че Мая Маналова е жертва на БСП?

– Тя на първо място е жертва на себе си. Имаше си едно местенце, в което се проявяваше. Не коментирам дали добре, или не. Изпусна го обаче. И гарантира, че ще стане кмет. Не я разбирам.

– Като ви слушам, оставам с впечатление, че Слави Трифонов и Мая Маналова си правят политическо самоубийство?!

– Да, самоубиват се. Но Мая Манолова все пак обяви, че иска да стане кмет. И работи за това. Слави Трифонов обаче не мога да го разбера какво цели. Ако иска да бъде 280-та партия, добре. Но не е така.

Това са хора, които като не могат да свършат работа, искат да плуват във водата, без да знаят, че не разбират нищо от плуване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ