СРАМ! СРАМ! Кой е човекът на разследвания олигарх Ковачки в листата на Мая?

румен йончев

Когато някой кандидат за кмет е с 200 000 лв. на червено в личните си сметки, декларирани пред Сметната палата, а вече парите, похарчени в кампанията му са над милион лева, много важно е да се пита и да се отговаря.

На въпроса има ли и кой е човекът на Ковачки в обвития с мистерия щаб на Мая, имаме неприятен отговор. Когато „19 минути“ попита дали Манолова е кандидат на гражданите или на мултимилионера, гонен и незнайно докъде докарал обвиненията за източване на десетки милиони от хазната със заобикаляне на данъчното законодателство, за когото работи кантората, в която кандидат – кметицата е съдружник в Кюстендил, а после той й помага с мотивиране на работниците си в Бобовдол да бъде избрана за червен депутат, някои хора сигурно са изразили съмнение. За да не се притесняват, ето и още факти.

№4 в листата, която по закон няма как да бъде на Манолова, но тя не отрича, че е „нейна“ – на Движение България на гражданите, е Румен Йончев. Малцина го знаят, въпреки че той е истински феномен – като депутат от БСП по времето, когато и Мая беше, беше член на европейско ниво и изключен от дясната Европейска народна партия, после Бареков го вкара отново в парламента, а той се врътна към Ковачки, на когото пристанаха след низвергването на лидера си всички народни представители, та се кръстиха Демократичен център.

Някогашният земеделец Йончев е съдружник по партия с направилия от онези заменки при Тройната коалиция, където е заместник-министър в МВР, но съдбата го издига до заместник-председател на парламента при Борисов 2 – Явор Хайтов. Двамата са депутати в един златен период, когато един техен колега още на първата година разправяше, че с политическите пируети от Бареков към Ковачки, двойно си е избил 400 000 лева, инвестирани в мястото на народен представител от същата група. После Йончев аха да я сцепи в нов политически маньовър, но се върна под крилото на турената от Ковачки за шеф на групата негова братовчедка Доктор Краси. Как някой дни наред ругае някого „по телевизора“, пък после плюе на сурата си и се връща под негово иго? Вие имате ли обяснение?

Йончев минал през ляво, дясно и центъра, сега явно се явява един от „Гражданите на Мая“. Обаче преди 20 години пътят му към голямата политика и големите пари започва като „Селянин на Костов“ в най-добрия смисъл на думата ,защото по времето именно на Командира – през 1999 г., той е назначен за шеф на направилият немалко хора, както богати, така и обвиняеми Фонд Земеделие. И така две години. С много натрупвания. А постът е получен по роднинска линия, благодарение на тогавашния министър на земеделието и последващ обвиняем Венцислав Върбанов – мозерски аграрник.

Такъв го е харесала чистата Мая, която нито веднъж и дума не каза срещу лидера на Движение България на гражданите Димитър Делчев, който многократно си я приписа и обвини БСП, че я присвоява, сякаш без соцпартията и попадането си като депутат, благодарение на кюстендилското приятелство с Иренка – секретарката на Сергей Станишев като партиен лидер и премиер, Манолова нямаше да си бъде още това, което беше – съдружничка в адвокатската кантора на Ковачки.

Защо Мая преглъща този силен мирис и неприятен вкус около себе си? Не знае ли кой е бащата на Димитър Делчев и какво е общото му с даването на скандалната концесия на Софийска вода, която като омбудсман странно защо тя не нападаше, както Топлофикация? В следващи броеве ще отговорим и на тези животрептящи въпроси. Имайте търпение и всичко ще разберете.

19 минути



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ