Уважавано име съсипа кампанията на Манолова: Примитивна, популистка, тя ще е Статуквото!

88

Един от най-уважаваните социолози на Балканите – доцент Румяна Коларова, направи на нищо пишман-кандидатката за кмет на София Мая Манолова.

Ето какво сподели Коларова в интервю за „24 часа“:

За мен основната слабост на Мая Манолова е в централния акцент в нейните послания – тезата, че чрез нея ще управляват гражданите, че ако спечели кметското място, тя във всеки един момент, ще се допитва до тях. “Ние правим това, което гражданите искат” обаче е най-примитивната и учебникарска формула за популистко управление. Другото популистко клише е безсъдържателното антикорупционно говорене. Не казваме нещо съществено различно, всъщност дори не говорим за управленска програма, просто и само говорим за корупция и по всяка тема и по всеки повод.

Този откровен популизъм е нещо, което най-много ме притеснява в Манолова. Защото нямам отговор на въпроса дали това е знак за политическа арогантност на нейния екип, или за първичност в подхода, чрез който търсят подкрепа. Но е безспорно, че според екипа на Манолова нейната кампания може да постигнe максимално добри резултати най-вече чрез популизъм.

Има още един безспорен факт – в бъдещия общински съвет нито една партия няма да има самостоятелно мнозинство. Като избират кмет, софиянци ще изберат и логиката, по която ще се формира мнозинството – по оста ляво-дясно или на принципа за-против статуквото. Парадоксът е, че най-сигурният начин да се запази статуквото в София е, като се гласува за Мая Манолова, защото в Столична община тя би била един безпомощен фигурант, който непрекъснато ще обещава на гражданите това, което те искат, без да има управленския ресурс да го постигне. Няма как зад Манолова в общинския съвет да застане работещо мнозинство. Ще се формират временни коалиции по интереси, което е формулата на задкулисното и безотговорно управление.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ