Гриша Ганчев, прочети това и реши доколко да вярваш на ГЕРБ за „Армията“

Гриша Ганчев2

Трета седмица не се внася на заседание на Министерски съвет доклада за създаване на съвместното дружество между държавата и ЦСКА за реконструкцията на стадион „Българска армия“. Това забавяне е необяснимо. Министър Горанов и премиерът Борисов дължат честен и почтен отговор защо тупат топката и не се внася докладът. Забавянето им поражда редица въпроси. С основание сред феновете на ЦСКА започват брожения. Липсата на информация винаги води до параноя и мнителност и това е добре известно на властта.

Държавата трябва да си свърши работата, нищо повече. На ход е Министерски съвет. Тази ситуация, в която едни милиони се изливат от държавния бюджет в Разград и Кърджали, а софийските клубове и по-специално ЦСКА, са низвергнати, е странна. Няма никакво логично обяснение на така създалата се ситуация. Това е слонът в стаята, който никой не коментира.

Министерският съвет трябва незабавно да вземе решение и реконструкцията на стадион „Българска армия“ да започне час по-скоро. Настоящата ситуация започва да прилича на саботаж.

През очаквания подробен устройствен план на парк „Борисова градина“ да се решат въпросите с достъпа и обслужването, в това число и паркирането, свързани със спортните съоръжения. „Армията“ остава там и никой никъде и някога няма да може да  премести стадиона на ЦСКА, въпреки че група зелени талибани се опитват да подливат вода.

За съжаление – явно те имат контакти в средите на голямата управляваща партия и мътят  водата там. Тези хора са против всякаква спортна инфраструктура. Те няма да спрат да пречат, докато не бъдат поставени на място. За тях Борисовата градина трябва да е гора или поляна и в нея да няма нищо – нито стадиони, нито кортове, нищо, което да служи на хората. Това е абсурд. Парковете са за  нас, хората.

В момента има изключително добра възможност да бъде модернизирана Армията и не бива да я изпускаме. Стадионът е държавна собственост и като такъв той е и отговорност на държавата.

По този казус Столична община не зае твърда позиция – учудващо за мнозина. Общината има пряк интерес съоръжението да се реконструира и модернизира. Вместо твърда подкрепа се чува шикалкавене и общи приказки, празнословие. Малцина бяхме тези от Общинския съвет, които изразихме ясна и точна позиция. При модернизиран стадион преките и косвени ползи за града ще са огромни, а на масовия спорт ще се даде решителен тласък.

Столична община от години се е дистанцирала от масовия спорт и гледа на софийските клубове – не само футболни – като на чужди тела. Разни общински програми уж действат, раздават се на тоя и оня по малко пари и се лъжем, че правим нещо за масовия спорт в столицата. Мимикрия. Още по-срамното е, че далеч по-малки и с не съвсем големи възможности общини правят в пъти повече за своите местни клубове. Например Монтана, например Несебър. А София, като европейска спортна столица, какво точно направи и  прави? Унизително е за София през отминалия сезон да няма нито един отбор-шампион в колективните спортове, да няма дори една мижава купичка. С финансирането на един маратон се измиват очите за пред медиите и толкова.

Редно е да се приеме една нарочна общинска програма и клубовете, при спечелване на първенство, да получават финансова премия от общината. За футбола, за баскетбола, за волейбола  също. За отборите, чиито титли имат добавена стойност за града ни. Това би била реклама за столицата, за която така или иначе се пръскат пари без кой знае какъв ефект.

КАРЛОС КОНТРЕРА

Единственият общински съветник, повдигнал въпроса за „Българска армия“ в отминаващия мандат

Публикувано във Фейсбук


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ