Проф. Герджиков: Малко съм изненадан от решението на Румен Радев, но той не се поддава на влияние

Бойко Борисов и Огнян Герджиков _ 04052017_3

„Признавам си, че малко съм изненадан от решението на Румен Радев, но не виждам никаква драма и нарушение на закона – нито в решението на ВСС, нито в решението на президента. В мотивите му няма нищо, което чисто юридически да смущава.“

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ бившият служебен премиер и дългогодишен преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Огнян Герджиков, който коментира решението на президента да не подпише указ за назначаване на нов главен прокурор.

„Не мога да си представя президентът да се поддава на влияние. Работил съм с него 97 дни. Той не се подава на внушение и влияние. Той е принципен и праволинеен. Президентът не може да върне втори път решението на ВСС, но ако то не събере необходимите 17 гласа, процедурата по избор на нов главен прокурор ще започне отново. Не искам да давам прогнози, но според мен ВСС ще препотвърди кандидатурата на Иван Гешев. Не съм мислил по темата за избора на тримата големи в съдебната власт и евентуални промени в процедурите по избора им. Това не е в моята специалност и не искам да давам прибързани коментари. Към днешна дата законът е такъв и трябва да го спазваме“, поясни Герджиков.

„За мен има много общо в работата на Сотир Цацаров и Иван Гешев. Аз винаги съм казвал, че г-н Цацаров ми харесваше още от студентската банка. На Иван Гешев със сигурност няма да му е лесно. Ако искаш половината български народ да те намрази, стани политик и заеми висок пост в съдебната система“, посочи бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков коментира местните избори: „Ние сме тези, които избираме нашите управленци. Ако не сме гласували, нямаме право да критикуваме. Ще си намериш някой и ще гласуваш за него. Проблемът с купуването на гласове е голям. Кой продава най-много гласовете си? Тези, които не могат да четат и да пишат. За мен задължително трябва да има образователен ценз при гласуването. Не може човек, който не може да пише и да чете, да решава кой ще ръководи живота ни за следващите 4 години. Ние сме още млада демокрация и има какво да учим. Бедата по време на избори е в неграмотните гласуващи и грамотните негласуващи.“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ