Данаил Кирилов очаква президента да подпише указа за Гешев до седмица

Румен Радев

Нормално е указът за избора на Иван Гешев за главен прокурор да бъде подписан между три и седем дни, прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов.

Предположението той направи въз основа това как е действал държавният глава при подписването на други укази. Той припомни, че на 7-ми ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото 4-минутно изказване, указът още в 17:15 ч. е бил в правосъдното министерство, за да бъде подпечатан с държавния печат, като имало готовност той да бъде публикуван в „Държавен вестник“ в броя в петък.

Според Кирилов едно неподписване на указа в този срок би означавало един сигнал към конституционните норми или отношение към конкретния избор. Не мисля, че президентът ще постъпи по този начин, каза Кирилов.

Ясно е, че процедурата бе безпрецедентна както в рамките на ЕС, България, така и в света, коментира Иван Гешев. Той добави също, че тълкувателното решение №2 от 2002 г. е категорично, че президентът и ВСС действат при обвързана компетентност. Според това решение президентът е задължен по конституция да подпише указа при повторно гласуване. Гешев припомни, че всичките решения на Конституционния съд действат за в бъдеще.

По повод на твърдението на члена на ВСС Атанаска Дишева, че е възприела като заплаха думите му, казани по-рано днес, че от нея би станало прекрасен общински съветник, Гешев се пошегува, че лично би се радвал, след като неговата кариера на прокурор приключи, той да стане общински съветник.

Главният прокурор коментира пък спекулациите, че може да оглави Антикорупционната комисия. Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране, но няма да ползвам медиите, за да съобщя нещо. Ако имам да кажа нещо, ще го кажа официално. Ако имам предложение, първо ще го обсъдя със себе си или семейството си, каза Цацаров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ