Боил Банов проговори, каза хвърля ли поисканата му от БСП оставка

Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов отговаря на обвиненията на БСП и поисканата от тях оставка по-рано днес на извънреден брифинг в министерството.

БСП поиска оставката на Банов заради пропуснат срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото.

„Атаката към мен и Министерството на културата постъпва, че губим делото на втора инстанция за строителството на Ларгото. Срокът за обжалване на решението е 12 март. До преди няколко дни, което знаех аз и на този етап, което ми казва, че знае главният секретар, е, че чакаме насрочено дело във ВКС за трета инстанция. Фактически, до преди няколко дни – на мен и така, както твърди главният секретар, не е съобщено, че има някакво друго развитие по делото, освен, че чакаме трета, последна инстанция дело във ВКС по същия въпрос“, отбеляза Банов.

„Преди няколко дни разбираме, че ситуацията е съвсем друга. А тя е следната: служителят, оторизиран да води действията по това дело, внася жалбата към ВКС на 13-ти, а не на 12-ти. Оттам насетне съдъс връща след около десет дни определение, в което се казва, че е изпуснат срокът за внасяне на жалби. това, което връща съдът, влиза в Правна дирекция. Правна дирекция, без да уведоми нито мен, нито главен секретар, служителят, който е оторизиран, внася обжалване в съда. Според мен, манипулативно се опитва да обясни, че са пуснати по пощата документите на датата 12-ти – нещо, което не отговаря на истината. Оттам насетне съдът започва да разглежда тази обратна жалба и се произнася преди няколко дни на сайта си“, обясни Банов.

Той посочи, че тези дела не минават през министър: „Те се водят от Правна дирекция и оторизирания служител, който представлява министерството по тези дела. От март до сега никой в министерството не е информиран за реалния ход по същество на делото. Това, което успях да направя, е да назнача дисциплинарен съвет, който да разгледа обстоятелствата и действията на съответните служители“.

Според Банов това не е коректно, не отговаря на реалните събития, както и на нормативната уредба: „Ще ме извините, но колко трябва да ми е акълът, след като през този момент, когато ме разследва прокуратура след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам това дело. това може да го роди само болен мозък“.

„Аз лично, пак казвам, без да съм съд, прокуратура или каквото и да е, че този акт е продължение на това, което се случи – по повод сигналите на Елена Йончева. И поради тази причина всичко, което ние събираме тук като информация, ще бъде лично внесено от мен в прокуратурата с оглед пълното разнищване на случая. Който, извън лицата, на които личат подписите, който и друг в министерството да е замесен по някакъв начин в това или да е знаел какво се случва, ще понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата. Аз считам,че тези действия не са случайни. Служителите, които стоят с подписите си зад тези действия, не са служители на една-две или пет години, напротив. Аз считам, че тези действия са продължение на онези – с цел уронване престижа на Министерството на културата и лично на мен“, подчерта министърът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ