Първият ден от болничните няма да се поема от работника, ако става въпрос за гледане на болно дете или трудова злополука

менда стоянова

Пакет от 4 мерки приехме на коалиционен съвет по искане на нашите партньори, каза пред Нова тв председателката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Решението първият ден да се поеме от работника е вследствие от един анализ на работодателите, който показва висок процент на фалшивите болнични. Преди години приехме първите три дни да се поемат от работодателя, но се видя, че ефект няма.

Първият ден от болничните обаче няма да се поема от работника когато става въпрос за гледане на болно дете и при трудова злополука, уточни тя.

Икономии ще има и действително ще останат повече пари за заплати, но не това е основната идея. По-важно е да се пресече порочната практика, каза Стоянова. Тепърва щяло да се прави анализ какво е положението в държавната администрация.

По повод увеличението на минималната пенсия тя каза, че при всички случаи ще има много несправедливости. Но увеличението не е за хора, които не са работили, а такива, които са се осигурявали на много ниски прагове, напр. земеделските производители и сега се осигуряват на 400 лв., т.е. когато те се пенсионират,няма да имат и а минимална пенсия. Минималната пенсия получават 384 000 лв., но от тази мярка ще бъдат засегнати около 800 000 души. Това са хората с инвалидни пенсии, които зависят от минималната, наследствени пенсии и т.н.

За мен правилното решение е не общо повишаване на минималната пенсия, а подпомагане на онези пенсионери, които няма други доходи, апартаменти и т.н., каза Менда Стоянова.

Не е справедливо младите и работещи родители да се подпомагат за детската градина, тази помощ е да осигуряване на образование на децата на цели групи, които не могат да го поемат. Става дума държавата да поеме и храната, другото и сега го е поела. Основното е не поощряване на раждаемостта, а интегриране, каза Стоянова.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ