Бившият конституционен съдия Георги Марков: Няма начин Румен Радев да не издаде указ за Иван Гешев – иначе нарушава Конституцията и следва импийчмънт!

Румен Радев

Кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор беше потвърдена от ВСС с убедително мнозинство, след като президентът я върна за преразглеждане, без обаче да изложи никакви юридически доводи. Според Конституцията сега той е длъжен да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Вещ анализ на ситуацията направи бившия конституционен съдия Георги Марков. С него по тази, а и по темата с болничните и неплащането на първия ден, която също се оказва, че нарушава Конституцията и гарантираните свободни права, разговаряха колегите от „ПИК“.

 Г-н Марков, продължава дискусията може ли президентът Румен Радев да не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, след като един път вече върна избора му за преразглеждане и прегласуване от Висшия съдебен съвет. Всички ваши колеги казват, че сега няма друг начин, освен да подпише…

– Няма никакъв начин да не издаде указ, понеже е в хипотезата на обвързана компетентност.

След като ВСС повторно издигна г-н Гешев и то с внушително мнозинство, президентът няма как да не издаде указ. В противен случай рискува да наруши Конституцията, и то тежко и ще му бъде искан импийчмънт!

Затова мисля, че сагата „Гешев“ приключи и всички да се успокоят.

Защото не беше да се разправят на живо пред очите на цяла България съдии и прокурори. Е, никъде няма такова нещо по Европа, защото магистратите говорят с решенията си, а на заседанието на ВСС видяхме други неща.

Смятам, че парламентът трябва да направи специално заседание за състоянието на съдебната власт.

– В същото време се развива и голяма сага около болничните и приетото между двете четения на бюджета за следващата година решение за неплащане на първия ден.

– Не само първият ден, но и първата част от болничните трябва да се заплаща. Неплащането е без съмнение противоконституционно, защото се нарушават придобити от гражданите права. И това са основни права, визирани в Конституцията. Според чл. 57, ал. 1 от основния ни закон, основните права на гражданите са неотменими. Така че мисля, че по този въпрос, дискусията е безпредметна. Няма смисъл да създаваме работа на Конституционния съд.

Това, че в две трети от страните-членки на ЕС това се прилагало, не означава, че трябва да го правим и ние. То и в над две трети от страните-членки е приета Истанбулската конвенция, но нашият Конституционен съд я кремира.

– Днес е 18 ноември. Преди 30 г. беше първият митинг на площад „Александър Невски“. Това ли беше началото на промените в България?

– Митингът на 18 ноември беше внушителен и много важен. На него скандирахме „Демокрация!“. Аз бях заедно с двама адвокати от Пловдив – Емилия Недева и Влади Дончев, които си записваха на листче какво се говори на митинга, за да го казват и в Пловдив. Това обаче беше митинг за преустройство. Ораторите си говореха на „другарю“ и се възлагаха надежди на Петър Младенов. Истинската промяна започна на 14 декември 1989 г., когато десетки хиляди граждани подкрепиха студентското шествие и поискаха долу БКП, долу член 1 и викаха на комунистическите депутати мафия и айдуци. Това беше първата спонтанна проява за разделяне на България с комунизма, а не за перестройка.

Най-запомнящото се слово беше на Радой Ралин: „Много ни лъгаха като народ – душа не ни остана“.

– Вчера в Чехия имаше чествания на Нежната революция в Чехословакия през 1989 г. Гледахте ли тържеството?

– Да. Премиерът Бабиш го откри. На него присъстваше словашкият премиер Пелегрини, беше председателят на Бундестага Волфганг Шойбле. Слово произнесе Виктор Орбан като човек, който остана единствен от живите легенди преди 1989 г., който управлява.

„Цетрална Европа и Вишеградците тепърва ще играят голяма роля в укрепването и развитието на ЕС“, каза унгарският премиер.

Нека да споменем, че на този ден наистина беше извършена Нежна революция в Чехословакия, която доведе до това, че в края на годината Вацлав Хавел стана президент, а преди това легендата Александър Дубчек – социалистът-реформатор от 1968 г., стана председател на Федералното събрание.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ