Мамалев: Скечовете на НЛО са актуални и днес, но това не ме радва

Георги Мамалев

Група НЛО е създадена през 1983 г., когато четирима от актьорите от филма „Оркестър без име“ – Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов и Катерина Евро, обединяват усилия и на музикалната сцена. През 1996 г. те правят и едноименното телевизионно шоу – Клуб НЛО. В него се включват и нови актьори като Антон Радичев, Чочо Попйорданов и Мария Сапунджиева. Скечовете се редуват с песни, пародии на злободневни събития.

НЛО издават общо 9 албума за периода 1987 г.-2000 г., като може би най-голяма популярност печелят с „Ех, Канада“, излязъл на пазара през 1995 г.

На 20 декември, в зала 1 на НДК, спектакълът „Спомен за НЛО“ ще върне лентата към легендарната формация. Режисьор е Лъчезар Аврамов, а сценарист Димитър Стоянович. Музиката и идейната концепция пък е дело на композитора Стефан Димитров. Ние пък се завръщаме в ерата на НЛО с един от основните двигатели – Георги Мамалев.

Спектакълът е озаглавен „Спомен за НЛО“. Кой е вашият най-ярък спомен?

Един от най-ярките ми спомени от НЛО е моментът, в който се роди случайно името на групата. В основата е едно събитие – голям концерт на живо, във Варна, за закриване на Световното първенство по художествена гимнастика 84-та. Голям концерт, в който участваме Павел, Велко и аз и разбира се, нямаме име. И започнахме да мислим някакви глупости за име, но нищо не ни хареса. Водещ на събитието беше Йосиф Сърчаджиев и той дойде малко преди концерта при нас и ни каза: “Ще ви обявя като НЛО, защото във вестник “Работническо Дело” излязло съобщение, че се появило НЛО над Велико Търново. Ще кажа така – НЛО от Велико Търново се завъртя и дойде до тук във Варна, над Летния Театър! Сега ще видите НЛО. И така стана “НЛО”. Това е един от първите ми и най-ярките спомени от НЛО.

Какво най-много ви липсва от времето на НЛО?

Най-много ми липсват приятелите и младостта. Липсва ми личния контакт с всички актьори и музиканти, които участваха в групата и в ТВ предаването.

НЛО започна като група преди повече от 35 години и пожънахте голям успех. На какво се дължеше според вас – все пак в групата бяхте актьори, а не певци?

Ама ние никога не сме мислели, че сме певци и не сме се представяли като такива. Ние пеем толкова, колкото можем. Разликата беше в това, че като актьори изпълнявахме много интересни текстове. Писани от едни от най-добрите текстописци – Недялко Йорданов, Живко Колев и Иван Ненков. Получаваше се чудесна симбиоза между добрите текстове и букета от много добри актьори, които ги изпълнявахме.

По-късно оново предизвикахте фурор, този път в телевизионния ефир. Намирате ли допирателни между хумора тогава с времето, в което живеем днес?

Ами да ви кажа, част от скечове и до ден днешен са актуални, което откровено казано не ме радва – за 20-30 години проблемите у нас не са се решили и затова се появяват нови и изскачат стари скечове, които са на същата тематика.

Мислите ли, че подобно предаване има място и днес в ефира?

Мисля, че има място и днес в ефира. Разбира се, с участието на други по-млади актьори, за да може предаването да е с по-свеж и по-модерен облик и визия, както и с текстове на съвременни автори – пак по същата причина.

Какво да очакват зрителите от спектакъла, който ще видим на 20 декември
?

Трябва да очакват, че с едно умиление и един приятен и хубав поглед поглеждаме назад към тези песни и някои от емблематичните скечове, за да си спомним част от героите и хубавите години на групата и предаването  клуб НЛО. А и събитието е предколедно, надяваме, се че със забавните музика и представление ще повлияем още повече за празничното настроение.

С какво бихте привлекли младите хора, които не са били съвременници на НЛО?

С чудесния актьорски ансамбъл, който ще участва – Антон Радичев, Катето Евро, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, аз – Георги Мамалев и други замесени. Невероятните текстове и закачливия спомен и сантимент по едно чудесно, незабравено предаване – клуб НЛО.

Ще бъдат ли почетени по някакъв начин Велко Кънев и Чочо Попйорданов, които бяха част от шоуто?

Разбира се, те са наши близки приятели, които много ни липсват. И няма как да не си спомним и да отдадем почит към тях. Предвидили сме поклон пред големите български актьори  Велко Кънев и Чочо Попйорданов.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ