Отмъкнатите от банкерката Невена Й. пари са много повече от милион, разкриха цялата схема

Заснемане

Стара максима гласи, че ако искаш да разбереш какво се случва, трябва да проследиш къде отиват парите. В случая с банковата служителка Невена Й., която се възползва от средства на вложители на Инвестбанк – депозити, разплащателни и спестовни сметки, към момента това не може да се установи.

Ясно е, че служителката се е възползвала от средствата /както самата тя признава пред разследващите/, но твърди, че го е направила, защото била подведена от човек, с когото се запознала по интернет и му изпратила различни суми, общо възлизащи на близо 1 милиона лева.

Съответно въпросния човек – Сергей Михайлов, отрича да е получавал подобни суми. А парите ги няма. Няма банкови преводи негови сметки, няма и каквито и да било други следи, освен няколко бележки от офис на Еконт – че има пратки към Сергей Михайлов, но от тях изобщо не става ясно, че са били изпратени пари.

Тоест – липсват каквито и да било обективни находки, че конкретни суми и въобще – въпросният милион, са отишли при Сергей Михайлов. Това поставя казуса в един „омагьосан кръг“ и го прави сериозно предизвикателство за органите на досъдебното производство.

Къде са отишли парите все още не става ясно, но ето проследяването поне на част от пътя им.

Ето я и конкретиката по завързания случай:

38-годишната Невена Й., която работи в банков клона във Варна от май 2007 година, се запознала чрез интернет платформата АБВ с потребител, представил й се като Михаил. В хода на кореспонденцията им въпросният потребител се оплакал неколкократно на Невена, че има сериозни проблеми, свързани с финансови задължения. Тези обстоятелства могат да се счетат като доказани факти, защото обясненията и на двамата впоследствие се припокриват в това отношение.

Въпросният Михаил казал на Невена, че са му нужни пари, защото го преследват лихвари. Тя съответно реагирала и решила да му помогне.

Според нейните твърдения първо му изпратила 200 лева от Изипей – това е и единствения превод на пари, който е явен и доказауем. Впоследствие продължила да му праща пари, посредством Еконт. Пратките били адресирани до Сергей Михайлов – въпросният Михаил бил казал, че това е негов братовчед, а впоследствие се установило, че това е самият той.

Пред разследващите Невена Й. разказала, че изпратила всичките си лични спестявания на въпросния потребител, представящ се като Михаил, а след това и тези на родителите си, до чиито банкови сметки имала достъп и пълномощно да се разпорежда с тях.

Самата Невена теглила два банкови кредита- в размер на 9000 и 33 000 лева. Според твърденията й – тези пари също били изпратени на Сергей. Невена помолила баща си да изтегли креди в размер на 12 000 лева, който впоследствие бил рефинансиран до 20 000 лева. Тези пари, според твърденията на Невена Й., били прехвърлени от нея от сметка на баща й в нейна сметка, а впоследствие изтеглени и изпратени като колет чрез Еконт на Сергей. Според обясненията на Невена Й., личните средства и парите от кредити – нейни и на баща й, които изпратила на Сергей, общо възлизат на около 60 000 лв.

Редно е да се подчертае, че Невена никога не се е срещала с въпросния Сергей, който е женен и има две деца.

След това запознала да посяга на депозитите на вложителите, както и на разплащателните и спестовните им сметки.

Очевидно е помислила какво прави, защото не е била усетена от нито един вложител. А не е била усетена, защото посягала на т. нар. „спящи сметки“ – такива, по които дълго време не е имало движение.

За да не се набива на очи, не прехвърляла средствата в своя сметка, а предимно в тази на баща си. За близо 3 години, през банковата сметка на Георги Й. преминали средства на вложители на стойност малко над 932 000 лева. От сметката на баща си Невена прехвърляла парите в две свои сметки. Първоначално в разкрита сметка в една банка, а след това и в друга.

Пред разследващите признала, че имала и други сметки – на свои приятели и близки, през които „препирала“ парите. Една от тази сметки е на нейна приятелка, чиито имена засега БЛИЦ ще спести и ще посочи само инициалите й – З. Ч.

Все още не е установено на каква стойност точно са били преводите там. Но с всеки изминал ден на разследването и вътрешната проверка на банката, се установяват нови данни и размера на вредата расте.

Прокуратурата обяви, че се касае за близо милион, но информацията на БЛИЦ е, че до момента става дума за близо 2 милиона. Естествено, вложителите на банката са обезпечени и няма опасност за техните пари. Но парите на банката ги няма…

А въпросният Сергей Михайлов признава, че е получил първо 200, а после 15 000 лева от Невена Йорданова, които тя самата била предложила да му прати и се разбрали да бъдат под формата на заем. За всички останало суми той отрича да има нещо общо.

Приятелката на Невена – З. Ч. В момента се намира в Турция със семейството си и няма как да бъда разпитана, за да се осветли ситуацията с парите, прехвърляни в нейна сметка.

Интересно е, че в периода на инкриминираната дейност, никой от колегите на Невена Й. – като контролни органи, не се е усъмнил в действията й.

Механизмът на работа в банката е такъв, че за да се случи превод от дадена сметка, Невена трябва да получи подписът на своя колежка като контролен орган, а след това друг контролен орган, нарече „шестото око“, също трябва да одобри превода.

Налице са подписи за всички извършени преводи, а тепърва графологични експертизи ще установяват действителни ли са те.

„БЛИЦ“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ