Гешев разкри схемата на бандата, откраднала над 60 млн. евро от 47 фирми и компании

Иван Гешев

Заместник-главният прокурор Иван Гешев разкри ексклузивни подробности за групата, измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, която беше задържана у нас, съобщи БНТ.

7 души са арестувани у нас от групата.

Сред тях са един гражданин на Ливан и един на Ирак. Двамата чужденци са постоянно пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата.

Групата е действала на база бизнес шпионажа, но в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, но в отдалечение страни.

Според разследващите групата е действала поне от една година. Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от заподозрените пробива мейл сървъри на големи фирми и в реално време копира бизнес-кореспонденцията им.

„Следи се внимателно комуникацията и когато наближи момента на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив имейл, който имитира имейла на контрагента с малка разлика – сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България“, каза Гешев.

След това измамниците прехвърлят откраднатите парите по сметки в държави от Средния изток, където банковата система е по-либерална и без проблем се теглят големи суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас.

Ливанецът и иракчанинът са основните хора, хора със сериозни възможности. Между другото са пострадали доста сериозни фирми. Две в САЩ занимаваща се една с търговия с метали и една с медицинско оборудване, обясни зам.-главният прокурор Гешев.

По тази схема са откраднати пари още от над 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от задържаните са българи на средно и ниско ниво в групата.

„Това, което можем да кажем на жаргон „мулета“, които са използвани за регистриране на банкови сметки. Съответно за получаване на интернет-банкиране, за да може после парите да се превеждат без лично посещение на банката по интернет. И един-двама, които са организирали комуникацията“, допълни Иван Гешев.

Според разследващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа чрез обяви в интернет.

При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че измамените фирми са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ