Томислав Дончев: Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии

Томислав Дончев

„Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии“. Така коментира във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев гласуваните от парламента в четвъртък вечерта 8 лв. за глас на партиите за 2020 г..

„Трябва да се направи анализ на текстове и процедури, дали има шанс това да бъде поправено, но позицията ни няма промяна“, потвърди Дончев поисканото от ГЕРБ и Борисов намаляване на партийните субсидии на 1 лев.

За съжаление много често по сериозните въпроси нещата се случват бързо с едно парламентарно гласуване, а би било хубаво да има дискусия и дебат, посочи вицепремиерът.

Попитан за очакванията му за промяна в социалната сфера със смяната на министъра, Дончев каза, че първо трябва да се успокоят обществените страсти, свързани със социални услуги, ангажиментите на държавата и най-вече масовата обществена истерия, че някой ще взема децата на хората и ще ги транспортира до Норвегия с неясни цели.

„Това е въпрос на комуникация. Министърът трябва да е публичен комуникатор и мисля, че Деница Сачева ще се справи с това“, каза Томислав Дончев. Той разчитал най-сетне да се обърне внимание на пазара на труда.

„Там определено имаме дефицити и огромни нужди, и министерството трябва да води активни политики в тая сфера. Имаме недостиг на специалисти, а наред с това все още имаме хора, които не са мобилизирани и не са на пазара на труда по причина или липсата на трудови навици, или липсата на подходяща квалификация. И министерството има достатъчно инструменти да бъдат мотивирани да си търсят работа“, каза вицепремиерът.

Според него е необходим и стратегически преглед на всички системи на социално подпомагане и услуги, които държавата предоставя. „Умните европейски държави го правят, разсъждават десетилетия напред. Разбира се за година и няколко месеца не могат да се направят чудеса, но г-жа Сачева има богат опит“, посочи Дончев.

Във Великотърновския университет той връчи дипломи на отличници абсолвенти от професионални направления „Администрация и управление” и „Социални дейности“.

„Колко са ни качествени администрациите е сериозен въпрос, защото това е критерий колко са ни качествени публичните услуги. Целта е по-подготвени, по-мотивирани и по-млади хора и най-вече хора с по-добър интегритет. Чиновник в администрацията, който няма необходимите нива на почтеност е опасен не само за самата администрация, а и за цялата държава. Затова стремежът ни е всичко, което се случва в администрацията, да бъде достъпно за хората“, коментира Дончев.

Очакванията на вицепремиера са от следващата година да заработи Информационна система за управление и наблюдение на средствата от бюджета, по подобие на тази за европейското финансиране у нас.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ