Фандъкова: Само с глоби не става! ГЕРБ: И затвор за горящите отпадъци в печките си

Йорданка Фандъкова

Известно е, че около 40% от замърсяването на въздуха през зимата се дължи на битовото отопление. Горенето на отпадъци продължава да се случва в квартали като “Красна поляна“ и “Слатина“, което представлява сериозен проблем за хората. Ето защо за да бъдат по-ефективни санкциите, трябва да се инкриминира горенето на отпадъци и се надявам всички народни представители да подкрепят това предложение, защото явно само с парични санкции не става. Това сподели на брифинг в Народното събрание кметът на София Йорданка Фандъкова по повод внесеното предложение на депутати от ПП ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

,,Само за изминалия уикенд са направени 21 проверки, като са съставени три акта за административни нарушения. В “Подуене“ и “Възраждане“ е засечено горене на стара дограма, така че колегите със съдействието на полицията работят изключително сериозно. Но е очевидно, че само с актове и санкции на физически лица няма как да се справим с този тежък проблем“, допълни Фандъкова.

,,Трябва да подчертаем, че проблемът с мръсния въздух съществува отдавна. Усилията за справяне с него е с цел подобряването на качеството на живот. Хората станаха все по-взискателни, защото всички искаме на първо място децата ни да са живи и здрави. Трябва да си дадем сметка, че всички ние трябва да се включим в този процес и като за начало да слезем от колите и да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива“, посочи кметът и добави, че от януари догодина започва набирането на официалните заявления за подмяна на отоплителните инсталации.

,,Проблемът в София с фините прахови частици остава, но ние работим активно, защото хората очакват от нас предприемането на мерки“, завърши Йорданка Фандъкова.

Относно санкциите от ГЕРБ уточниха, че съдът е този, който определя дали наказанието да бъде глоба или ефективна присъда лишаване от свобода до две години.

За битовите потребители пък санкцията би могла да бъде пробация или глоба до 1000 лева.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ