Най-голямата книжарница на открито „Алея на книгата“ отново е във Варна!

Алея на книгата Варна

До 5-и август Варна отново е домакин на най-голямата книжарница на открито в България. Близо 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център всеки ден от 10.00 до 22.00 ч., съпътствани от богата културна програма.

„Алея на книгата“ е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно във Варна през 2010 г., съвместно с Общината, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Тази година някои от издателствата за първи път ще се представят на събитието, включително и два нови участника във Варненска шатра – издателствата „Дъбови листа“ и Университетско издателство на МУ – Варна.

Алея на книгата“ представя българската литературна сцена в цялото й многообразие, срещайки читатели с автори и издатели. Любима част от „Алея на книгата“ е Литературният кът с премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници. Част от гостите му тази година са Ангел Ангелов, Васил Панайотов, Веселина Минкова, Марин Урумов, Наталия Бояджиева, Никола Гигов, Петя Александрова, Росен Николов, Теменужка Роянова, Христина Янева – Хедра, гостуват още Георги Господинов, Ангелина Александрова и Лилия Йовнова, Весела Ножарова, Даниел Вълчев, Елица Виденова, Мария Донева, Недялко Славов, Рене Карабаш, Събка Дякова-Чехович.

В програмата попадат и събития, посветени и на най-младата читателска аудитория, като специален акцент е представянето на литературния алманах „Докосване до Касталия“, в който са поместени избрани литературни творби на десетки деца и младежи от Варна, на възраст от 8 до 25 години. Всички те творят в Литературен клуб „Касталия“ към Общински детски комплекс, под ръководството на г-жа Магдалена Маркова. Много от творбите са носители на призове от национални литературни конкурси и ще бъдат представени в понеделник, 30-и юли, в Литературния кът на Алеята.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

Участници в Алея на книгата 2018 :

Шатра 1 –  Варненски издателства: Алекс Принт, Алфиола, Дъбови листа, Морски свят, Славена, Стено

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Кръгозор, Приятели

Шатра 6 – Жануа’98, Жар, Клевър Бук, Про Бук

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Букохолик, Вакон

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 – Емас, Рива

Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Хартиен свят

Шатра 15 – Артлайн Студиос, Колибри

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – АйСиЮ, Нов живот, Пух,  Рибка

Шатра 18 – Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст,  Ергон, Инле, Лексикон



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ