Много добра новина за хората, които искат да теглят бизнес кредит!

пари

Банките в България вече отпускат бизнес кредити при лихвени нива под 4%. Това показват данните за новоотпуснатите и предоговорени заеми на Българската народна банка (БНБ) към края на юни тази година, цитирани от „Капитал“.

Заемите в левове средно се отпускат при лихва от 3.8%, докато тези в евро – при оскъпяване от 3.1%. През първите шест месеца на тази година над 85% от отпуснатите бизнес кредити, деноминирани в евро, са били на стойност над 1 млн. евро.

При кредитирането за фирми, което се договаря в български лев, съотношението между заемите под 1 млн. евро и над 1 млн. евро е приблизително 45:55. Трябва да се има предвид, че нивата са осреднени и често еднократен ефект може да окаже влияние нагоре или надолу – например отпускане или предоговаряне на голям заем да натежи в едната посока.

Най-скъпи са заемите в български левове, които имат фиксирана лихва за първите поне 5 години от погасителния период. Към края на юни лихвата по тях е била средно 9%. Според данните на БНБ обаче подобен тип заеми представляват по-малко от 1% от одобрените заеми.

За първите шест месеца на годината банките са отпуснали 5.6 млрд. лв. нови бизнес кредити (в това число влизат и предоговорените стари). Това е с 6% повече за същия период на миналата година.

От тях 3.9 млрд. лв. са били отпуснати в евро, около 1.7 млрд. лв. – в българска валута, и малко под 30 млн. лв. – в американски долари. Най-бързо нарастват заемите, отпуснати в евро, които са били на стойност над 1 млн. евро – те се увеличават с цели 30% на годишна база и достигат 2.3 млрд. лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ