Сезонът по морето под въпрос заради липса на туристи от чужбина

Златни пясъци, Море

По северното ни Черноморие посрещнаха днес първите организирани туристи от Германия за летния сезон. 350 души пристигнаха във Варна с три чартърни полета.

Картината в курорта Златни пясъци не е обнадеждаваща. Алеите са почти пусти, а повечето хотели са затворени. От бранша все пак се надяват с началото на следващия месец потокът от туристи да се увеличи, но това пряко зависи от ситуацията с пандемията от COVID-19.

Пристигането на първите туристи от Германия за това лято беше посрещнато с надежда, че ситуацията по Черноморието може да се промени в положителна насока през следващите седмици.

„Готови сме за летния сезон, но все още няма туризъм. Надявам се, и.ео 3-5 юли да се засилват чартърите, да се засили и присъствието в комплексите“, посочи областният управител Стоян Пасев.

Заради липсата на туристи хотелите, които работят в Златни пясъци са единици.

В един от четиризвездните хотели разчитат на най-съвременни технологии за да гарантират сигурността на гостите си, но към момента заетостта му е едва около 25%.

„Миналата година сме имали 89% заетост. Българи и румънци са ни основно гостите, като се надяваме румънския пазар да не бъде спрян, защото това ще ни съсипе“, обясни управителят на хотела.

Картината на юг не е по-различна. В Слънчев бряг само двайсетина хотела са готови да посрещат туристи.

И в Поморие работят само няколко хотела, с 15-20 % от капацитета си. Разчитат на българи и се надяват ситуацията да се стабилизира скоро.

В по-малките курорти на юг се забелязват повече туристи, но голяма част от тях почиват в собствените си апартаменти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ