Проф. Балтов посочи критичния праг за заболели с К-19, след който в България ще стане страшно

Асен Балтов

В „Пирогов“ отчитаме втора вълна, а 15 дни нямахме нито един с коронавирус. Това каза изпълнителният директор на най-голямото спешно лечебно заведение у нас проф. Асен Балтов в интервю за „Монитор„.

– Проф. Балтов, след като си помислихме, че едва ли не пандемията отминава, тъй като регистрирахме по около 20 случая с коронавирус дневно, защо стигнахме до такъв скок на заразените? Къде сбъркахме?

– Няколко са причините. Първата е, че спазването на мерките в продължение на три месеца се оказа свръхусилие за хората. Така след разхлабването им, някои от които според мен бяха преждевременно, и струпването на много хора на едно място доведоха до сегашната ситуация.

Тук имам предвид отварянето на барове и дискотеки, провеждането на спортните мероприятия, партийни и религиозни събития, което е предпоставка за увеличаването на броя на заразените с COVID-19. Реално вирусът не е изчезнал, той е между нас, но предаването му преди беше много по-неефективно. Имаше много по-малко заразени, тъй като се спазваха мерки, носеха се маски.

Това не позволяваше да се стига до такъв пряк контакт между двама души, които по въздушно-капков път да си предадат инфекцията. Неглижирахме дисциплината и дистанцията, които преди се спазваха, и случаите веднага се увеличиха. Признавам, че очаквахме да има скок, но да речем до 80 случая максимум.

– Но имаше дни с по 160 положителни проби.

– Точно така, което показва драстичен скок. Също така свободното движение на хора в различните градове и изобщо по улиците доведе до това разпространение. В 22 области то е постоянно. Но за разлика от София, където вече има начално дифузно разпространение, в цялата страна все още обаче са клъстъри, които могат да се контролират и да се овладеят. Това е много важно.

– В понеделник бе регистрирано поредно огнище, докъде ще стигне всичко това? Явно вирусът няма да изчезне с топлото време, както някои се надяваха.

– Ако сме честни, досега истинско топло време нямаше. Едва през последните няколко дни температурите се повишиха рязко и не вали. Така че е рано да имаме някакви очаквания. Нека минат десетина дни, за да видим какво ще се случи – дали случаите ще са над 100, или ще започнат да намаляват след непрекъснатото слънцегреене и топлината. По принцип те би трябвало да не позволяват разпространение на вируса.

– Какви са прогнозите ви за есенно-зимния период и ще издържи ли здравната ни система, ако случаите продължават да се увеличават?

– В „Пирогов“ винаги сме готови да поемаме пациенти, болницата ни разполага с 900 легла. Ако е необходимо, всички ще са предназначени за лечението на коронавирус. Но нали разбирате, че хората не страдат само от коронавирус. Има много други хронични заболявания, тежки, травматични състояния, а те бяха много намалели по време на карантината.

Но сега травматизмът се увеличи, особено при наличието на това хубаво време. Има повече пътно-транспортни произшествия, сега е и сезонът на мотористите. Така че хората имат нужда да продължава лечението на основните им заболявания, да има планово лечение. Ако здравеопазването не може да поеме инфекциозните случаи, ще стане проблем за всички други планови пациенти. Затова апелът ни към всички е да бъдат предпазливи.

– Колко пациенти с коронавирус имате в „Пирогов“?

– 29 пациенти са с коронавирус, а имаше един светъл период, в който нямахме нито един. Тези 29 души са в тежко и средно тежко състояние и не се налага интубация и апартна вентилация. Но са под постоянен лекарски контрол и на кислородотерапия.

– Ваши колеги от други болници обаче заявиха, че вече са с изчерпан капацитет и нямат възможност да приемат пациенти с коронавирус?

– Тези колеги не са с изчерпан капацитет, просто са преуморени и имат нужда да знаят, че не са сами. Няма как в общинската болница във Велинград да поемат всички случаи, а частната да не поема нито един.

В крайна сметка всички сме равнопоставени, не е редно една болница да поема пациенти с коронавирус, а друга не. Това се наблюдава и в София в момента. Големите като Александровска, ВМА, Окръжна и „Пирогов“ поемат изключително много случаи, като цяло понесоха удара. А всички други казват, че нямат капацитет, което смятам, че не отговаря на истината. Нека бъдат коректни спрямо всички останали.

– Колко случая ще са притеснителни за вас и кога може да започне да се задъхва здравната система?

– Моята теория е, че ако в болниците в София всеки ден постъпват по 50 души, това ще бъде проблем. Имайте предвид, че лечението на такъв пациент е не по-малко от 14-21 дни.

Може да пресметнете – при 50 души на ден с минимум 14 дни в престой в болницата ще означава, че 700 болнични легла ще са заети в цяла София. В никакъв случай това не е пълният капацитет на нашата болница, но като имам предвид колко инфекциозни легла имаше преди, си мисля, че това ще запълни капацитета. А ако се наложи по-продължително лечение или се увеличат случаите в София, това ще бъде проблем за здравната система.

– Колко от заразените постъпват за лечение в болница, какво сочи наблюдението ви?

– Средно по 20% остават на лечение в болница, а около 5% от тях се нуждаят от реанимация и апаратна вентилация. Тази статистика е поне от 15 дни и не се променя.

Факт е, че около 80% нямат нужда от лечение в болници и го карат леко, но пък ние не можем да сме сигурни, че точно те, контактувайки с други хора, няма да ги заразят тежко. Това ще доведе до увеличение на случаите сред рисковите групи.

– Ще се увеличи ли наистина цената на пътеката за коронавирус?

– Водят се разговори в тази посока между Здравната каса и Лекарския съюз. Имаме уверението, че до края на юли цената за клиничната пътека за COVID-19 ще е друга. Искането от наша страна е да се увеличи двойно цената й. Ако, грубо казано, е била 600 лева, трябва да стане 1200 лв. Това в никакъв случай няма да направи болниците печеливши, просто ще им даде възможност да имат по-добро заплащане на случаите.

– Кое се оказа най-трудно за българина?

– Дисциплината. Що се отнася до дезинфекцията, разбрахме, че всички се научиха да си мият ръцете, да поддържат хигиена, да спазват дистанция. Това важи за коректните хора. Винаги апелирам за самоконтрол и самодисциплина, да си имаме едно наум, когато сме навън, сред много хора, когато сме в затворени помещения, да носим маски.

– Много се спори по въпроса в момента дали имаме втора вълна, или е по-скоро втори пик на първата. Вие на какво мнение сте?

– Мога да кажа, че за нас в „Пирогов“ си е направо втора вълна, защото 15 дни нямахме нито един пациент с коронавирус. Имали сме момент, в който сме лекували по 250 души, от които 50 са били на апаратна вентилация.

Успяхме да преодолеем този пик и да намалим броя на пациентите до 0 и изведнъж за десет дни да се вдигнат толкова, за мен си е направо втора вълна. Хората се бяха успокоили, настроенията бяха съвсем други тези две седмици, но все пак това време не може да е достатъчно на колегите да се възстановят след изключително тежките три месеца.

– Смятате ли, че през есенно-зимния период ще се затрудни диагностицирането заради грипа?

– Не мисля. Вече има много лаборатории, които работят изключително професионално. Винаги сме разчитали на Националната референтна лаборатория и на проф. Тодор Кантарджиев, който е учен от световна величина. Между другото, негов е изразът за трите Д-та.

Нека други не си го приписват. Той заговори за дистанция, дисциплина и дезинфекция. Ако има нужда, той ще направи така, че да можем да диагностицираме и грипните заболявания. Не че не сме го правили, но сме разчитали на Националната референтна лаборатория засега. Но това няма да стане по-рано от началото на ноември.

– В понеделник бяхте за първи ден на работа след 14 дни карантина. Починахте ли си, как се чувствате сега?

– Чувствам се прекрасно, починах си. Погледнах на нещата отстрани и си направих равносметка какво успяхме да постигнем за три месеца, какво свършихме в „Пирогов“. Мисля, че се справихме блестящо с тази първа вълна.

Имахме 220 излекувани, 72-ма от медицинския и немедицинския персонал бяха заразени и изкараха заболяването без сериозни усложнения. Отделно сме лекували още може би 200 пациенти, при които, макар и да не можахме да докажем Ковид инфекция, клиничната им картина много наподобяваше такава. Така че около 500 души са били лекувани при нас за тези три месеца от тези инфекции.

 

Визитка:

– Роден е на 19 септември 1966 г. в София

– Завършил е Медицинския университет през 1994 г.

– Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“

– От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“

– Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ