Проф. Кантарджиев за COVID-19: Българи, ако не направите това, ще съжалявате цял живот

Проф. Тодор Кантарджиев

Резултатът от събития като вчерашния мач се вижда до 10 дни, важно е една седмица хората да намалят тесните си контакти с близките си.

Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Не бях на мача вчера, но министрите на здравеопазването и на младежта и спорта бяха. Радвам се, че политиците се вслушаха в съветите хората да са през ред и през стол на стадиона. При младите хора емоцията надделява. Това, което предупредих, е, че когато се крещи, вика и пее, заразяването е най-възможно, защото се създава аерозол, който е опасен. Трябва да живеем с мисълта за тази болест и да спазваме мярка. Разумно е семейства да се срещат, да се виждат, но на открито“, посочи Кантарджиев.

„Резултатът от такива събития като вчерашния мач се вижда до 10 дни след това. Опасно е за тези, които са били на мач, когато се върнат в къщите си. Те една седмица трябва да избягват много тесния контакт с възрастните си родители и близки.

Три категории хора трябва да се пазят в обществото – възрастните хора над 60 години, които тежко карат заболяването, хората с хронични заболявания и най-рисковите – хора с онкологични, хематологични заболявания и хората с имунен дефицит. За другите трябва да се предпочита прозорците вкъщи да са отворени, да се срещат на открито и на закрито да носят маска“, посочи професорът.

На въпрос дали ще има мерки първенството по футбол да се доиграе при празни трибуни или началото на другото да е при такива, той посочи: „Ще обсъдим епидемиологичните данни от следващите 10 дни и те ще бъдат решаващи. Най-важно е след мача една седмица хората да намалят тесните си контакти с близките си хора“.

По темата за затворените нощни заведения в Албена заради коронавируса професорът каза: „Винаги съм препоръчвал заведенията на закрито да бъдат ограничени“. „Нощни заведения с музика на открито не са проблем.

Мерките в началото на епидемията поради фактите: непознатия вирус, зимния сезон и сезон с преобладаващи вирусни заболявания, се взимаха на национално ниво. Сега от около месец и половина линията на Националния оперативен щаб е да се дава пълномощия на местните власти да се решават тези въпроси, защото местната власт и локалният щаб знаят най-добре на локално ниво каква е обстановката“, посочи той.

„Ако ще има пик на коронавируса, то той ще е есента, паралелно с другите зимни инфекции, към края на септември – октомври. Трябва да се научим да живеем с мисълта за коронавирусната инфекция и трябва да спазваме мерките. Мерките бяха навременни.
Изследваме, не за да плашим хората, а за да се разбере кой отделя вируси и да търсим неговите контактни, защото мерките се взимат, когато знаеш кой е болният“, допълни Кантарджиев.

„Хората се тестват по препоръка на лекар, собствениците на предприятия също активно тестват, въпреки че е по-добре да се вземат своевременни мерки, вместо после да се харчат пари за тестване на работниците – тестовете не са евтини.

Трябва да се мери температурата на служителите предварително, да се проверява дали имат гърлобол. Българинът обаче обича да прикрива. 70-80% нямат никакви симптоми, 10-15% са с много леки симптоми, но трябва да се правят прегледи, иначе има опасност човек да зарази свой възрастен роднина и да съжалява цял живот“, каза проф. Кантарджиев.

„У нас липсват част от щамовете на вируса, но имаме идентични на тези в Китай. Следващата седмица ще можем да кажем кои мутации са налични у нас. В момента работим на ниво клетъчен имунитет на тези, които са го преболедували, които са били в контакт с него и които са го изкарали без симптоми“, допълни проф. Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ