Съдбата на Румен Радев ясна във вторник, конституционните съдии решават за имунитета му

Румен Радев

Само след няколко дни ще се реши политическата съдба на Румен Радев. Причината е, че след месеци на тълкуване и разглеждане конституционните съдии ще излязат със становище за президентския имунитет.

Припомняме, че в началото на своя мандат главният прокурор Иван Гешев поиска тълкувателно решение от КС затова докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”. Той пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста на „Дондуков“ 2.

Според Гешев неяснота има и затова дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен.

Малко след искането на обвинител номер 1 стана ясно, че Румен Радев и негови подчинени са правили опити да укриват документи и данни от комисия „Антикорупция“ по разследване, свързано с Десислава Радева. Държавата буквално гръмна и всички решиха, че именно това разследване, което стои на трупчета заради имунитета на Радев, е причина за тълкувателното решение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ