18:11, Г-жа Първанова: Започнаха да излизат мръсните тайни за коронавируса, вижте ги

Генерал Мутафчийски

Не бяха посочени медицински основания за удължаването на епидемичната обстановка в България. Това каза в интервю за телевизия Евроком д-р Антония Първанова.

„Не беше направен анализ на епидемичната обстановка, не беше представен такъв. Нито доклад – нито начален, нито междинен, нито краен, в който доклад на става ясно какви са основанията на удължаването за епидемечната обстановката. Беше само споменато, че това ще даде на министъра на здравеопазването да издава заповеди, което е административно съображение“, разясни лекарят.

Тя обясни, че броят на заразените нараства само като абсолютен брой, но ако се изчисли като процент спрямо броя на направените тестове, ще се види, че няма съществени промени в броя на заболели от самото начало. Първанова коментира, че процентите варират между 3 и 5%.

„Определено няма повишаване на броя на заболели, има промяна в типа на хората, които са заразени“, смята специалистът.

Д-р Първанова каза, че част от мръсните тайни за коронавируса вече са започнали да излизат.

„В България може да очакваме проведени без търг обществени поръчки. Би могло да се види, че има интересни цени на различни видове предпазни средства като маски, ръкавици, шлемове и т.н“, поясни тя.

Според нея членовете на Националния оперативен щаб вече са доста изморени и са обект на критика. По думите ѝ в действията им личи липса на подготовка и опит.

„Много неща липсват, най-вече липсва обяснение защо този Щаб е създаден като консултативен орган към МС, при условие че имаше законодателство, което урежда въпроса за координацията между всички институции в държавата и министерствата. Можеше да се почерпи и международен опит. Можеше да не се правят грешки на изпускане в самото начало на пандемията, да се направят тестове на хората, които имат оплаквания“, категогична е Първанова.

Като най-голяма грешка, допусната от Щаба, тя определя подценяването на ситуацията и всяването на паника.

„В медицината все още не е проведен експеримент за страха като инструмент за управление на кризи“, допълни бившият депутат.

Тя коментира и думите на шефа на НОЩ ген. Мутафчийски, който в интервю каза, че очаква „яко да измрем“:

„Мисля, че това е един емоционален изблик, който с едно обикновено извинение и човешки думи „съжалявам, изморен съм, напрегнат съм, страхувам се, искам да ви опазя“, би трябвало да приключи. Всички ние очаквахме един генерал да се владее повече“, завърши д-р Антония Петрова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ