Прокурор с шокиращи разкрития за момчето, което кла свой връстник в „Надежда“: Върнал се в касапницата, за да си вземе…

Прободе с нож

Непълнолетният, намушкал свой връстник в „Надежда“, се е върнал на местопрестъплението да си вземе очилата. Това каза по време на брифинг градският прокурор на София Емилия Русинова, предаде Агенция „Фокус“.

„Вчера СГС определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия. Такава мярка за неотклонение по отношение на непълнолетно лице се взима в изключителни случаи. В конкретния случай е преценено, че са налице тези изключително случаи, тъй като от една страна самото деяние, а именно опита за убийство и убийството винаги са деяния със завишена степен на обществена опасност. Събраните по делото доказателства говорят и за завишена опасност на непълнолетно лице, извършител на деянието“, обясни Русинова.

Тя уточни, че деянието е извършено с дълъг около 30 см ловджийски нож, острието е 18-сантиметрово.

„Обвиняемият е потърсил оръжието специално в дома си, взел го с ясното съзнание къде отива и какво цели да извърши. Затова и квалификацията на деянието е предумишлено. Между пострадалото момче и обвиняемия е имало конфликт, предхождащ случилото се, но с давност около 26-27 дни поне, защото е било в рамките на учебната година. На въпросния ден обвиняемият се обадил на пострадалия с искане за среща, за да си организират бой. Тази среща не се осъществява, тъй като се разминават. Впоследствие обвиняемият разбира къде се намира пострадалото лице, отива на адреса, там живее друг техен съученик и неговия брат. Посредством братя са извикания пострадалото лице и техния съученик и се е разиграла случката, която е тежко криминално престъпление“, разказа Емилия Русинова.

Тя уточни, че първоначално е имало заплахи от страна на обвиняемия, а пострадалият и другите двама свидетелите са се опитвали да го успокоят.

„Да му обяснят, че не е в състояние да извърши това, но обвиняемият се е нахвърлил, намушкал е пострадалият в коремната кухина, установено е, че има и други наранявания на ръката и в областта на шията, което конкретно говори за целения резултат – умишлено умъртвяване. Интересното в случая е, че няма никаква критичност от страна на непълнолетния обвиняем, тъй като след като си е тръгнал от местопроизшествието с окървавения нож е срещнал други техни познати, показал е как е нанесъл удара. На всичко отгоре се е върнал на мястото на местопрестъплението, за да си вземе очилата, които е забравил. Имало е събрали се хора, той не се е поинтересувал за състоянието на своя съученик. Демонстративно е напуснал местопроизшествието“, допълни тя.

Русинова поясни, че първоначално поводът е бил качени в интернет, снимки, клип, които обвиняемият е приел за осмиващ. „Но е имало доста дълъг период от качването на снимките и последните комуникации между пострадалият и обвиняемия“, коментира тя. Русинова поясни, че в момента няма как да бъде проведен разпит на пострадалия. „В момента, в който е в състояние и ни се позволи ще извършим необходимите процесуално-следствения действия“, заяви тя.

 За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ