НЯМА ТАКАВА ПРОКУРАТУРА! Разказът на жената, в чийто дом подхвърлиха златните монети на Златанов

7 Dni Bulgaria09.07.2020
16

Когато седнаха да пишат протоколите, което се случва вече към полунощ, те получиха обаждане по телефон да се върнат на втория етаж в къщата и да проверят един конкретен скрин, който вече беше отварян. От едно от чекмеджетата извадиха плик с монети със жълт цвят. Аз не знам какви са тези монети, дали са златни или не. Под тези монети имаше доста листове. На мен ми беше позволено да вида само първия лист, на който пишеше на английски, че това е фактура на името на Илия Златанов, за покупка на злато. Тези вещи не са били категорично в това чекмедже.

Това заяви Пролетина Златанова-Бедир, дъщерята на Илия Златанов, чиито разказ е в основата на филмът на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, след като вчера домът им бе обискиран. Ето какво разказа тя в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком.

Както се вижда и от камерите вътре, не се чува някой да кзва, че е от полицията, да се звъни, да легитимира и да иска да бъде отоврени, а директно се разбива вратата. 10 минути по-рано ние със съпруга ми сме отишли да вземем детето си от детската градина.

С мен тези хора, които се виждат на камерите не са говорили. Обадиха ми се от СОТ, че е включена аларма. Казаха, че техен екип е отишл на място, там има полиция, която им е казала, че там няма какво да правят. От СОТ само ме уведомяват, че са разбити вратите на двора и на самата къща. По телефона ми се обадиха към 18 часа от СОТ, аз тръгнах към къщата, но стигнах след чак след 30-40 минути, заради натоварения трафик.

 

Когато отидох при къщата, за да се представя, отвътре срещнах да излиза един прокуро, който съм виждала многократно в медиите. Това беше Димитър Франтишек Петров. Няколко хора ми се обадиха да ме питат дали съм сигурна, че е той. Отново проверих снимката и съм категорична. Полицията ме спря да не влизам в двора, показах си личната карта и обясних, че живея там. Тогава главен разследващ полицай ми каза, че имат заповед за претърсване и изземване на всичко, което те сметнат за необходимо.

 

Иззети са лаптопите ни, моя и на съпруга ми, няколко флашки и 205 броя монети със сив метал. Аз обясних, че това са сребърни монети. В момента цялото това количество, което изглежда много, показано от прокуратурата на купчинки, не струва повече от 1500- 2000 лева.

 

На снимката се вижда още един много стар сейф, а в кутиите в него има бижута – обеци на дъщеря ми, 3-4 мои пръстена, в една от кутиите имаше няколко монети, отново със сив цвят. Жълтите монети, 79 на брой, бяха от стая, а не от сейфа.

 

Тези монети са към 500-600 грама. Това за което говори баща ми е за съвсем други количества. Освен това тези монети не са описани в протоколите, какви надписи имат, колко грама са, от коя година са. Аз не съм експерт по злато. Това което намериха, при повторен обиск в стаята, да е максимум 700 грама като количество. Аз не знам какви монети са давани на баща ми, за да знам какви му търсят. Няма как да знам дали това е едно и също нещо.

 

Прочетох само определението за обиска, нямам копие от него, не ми е дадено. То наистина е подписано от съдия Антон Миталов. Името ми е познато от това което съм чувала за него, когато САЩ обявиха името му.

 

През цялото време ми се обясняваше, че аз съм разследвана и обвинена и това се извършва по досъдебно производство. Много са дълги обвиненията, те са за ОПГ, рекет и т.н. Това е по делото от миналата година.

 

Миналата година след доста силен афект, арест и побой над съпруга ми и многочасово безсъние, съм казала неща срещу баща си, но това дали аз се карам или сдобрявам с мой роднина не е мисля, че е от такъв интерес на обществото. Въпросът е, че това което ни се причинява ни кара да страдаме.

 

Златанова отказа да коментира в конкретика изнесената информация в „Осемте джуджета“ но подчерта, че не казва, че баща й Илия Златанов не е прав, както и, че му вярва. За повечето неща знам, че са му се случили, случили са се и на мен, заяви още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ