Битката е изгубена, „Света София“ става джамия

Църква Света София

Върховният съд на Турция одобри искането истанбулската катедрала „Света София“, в момента музей, да бъде превърната в джамия, предава турската опозиционна медия Ahval, като се позовава на информация на Абдулкадир Селви, колумнист във вестник Daily Hurritet.

Съдът ще публикува решението си в петък, 10 юли, след като всички подписи са готови, твърди Селви, който е известен с близките си връзки с правителството и държавните служители в Анкара.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в последно време увеличи усилията си за превръщането на катедралата в джамия, а след като разгледа случая по-рано, Върховния съд обяви, че ще вземе решение по въпроса до 15 юли.

По думите на Селви, решението ще има исторически последици, но повечето турски граждани го одобряват. Макар някои да смятат, по думите на колумниста, че решението е политически мотивирано, изборите в страната ще се състоят едва след три години.

Множество християнски групи, включително гръцкото духовенство, както и европейските лидери се противопоставиха на плановете на Ердоган да превърне „Света София“ в джамия, тъй като това може да доведе до конфликти на религиозна основа.

Сградата е седалище на гръцката православна църква от построяването си през VI век в тогавашен Константинопол, до превземането на столицата на Византийската империя през 1453 г. от османците. През 1935 г. Мустафа Кемал Ататюрк решава да превърне сградата в музей, като част от реформите в Турция.

По-рано Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че превръщането на „Света София“ в джамия може да доведе до разделение между християни и мюсюлмани.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ