14:44, Бойко Борисов с втори извънреден брифинг за деня: НСО на Радев иска военни кораби да пазят Доган

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, дават брифинг в Гранитната зала в Министерския съвет.

Премиерът прочете писмо от НСО и преди това припомни историята на цялата случка в парк „Росенец“.

В писмото е казано, че във връзка с пребиваването на лице, което е охранявано в парк „Росенец“. „Паралелно с това, само се засекретено, се получава друго писмо, не мога да го изчета, с него се иска същото и за сушата“, отчете премиерът. Срокът за охрана е до 15 септември 2020 г., заяви още министър-председателят.

„Избран от президента Радев, назначен от президента Радев. Целта след като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да ги изпълняват – подчинените на вицепремиерът Каракачанов. Изкарва военни кораби и ги нарежда там, как звучи за неговата партия? Съответно министър Маринов изважда лодки на „Гранична полиция“, изпълнява закона. Росен Желязков е дал координатите, които са му поискани. И какво излиза – че правителството брани имот на Ахмед Доган? Добре ли са го измислили, добре ли са го конструирали? И изпълнявайки закона, ще излезе президентът Радев“, описа схемата Борисов.

„Българската армия защитава целостта на България. Флотът не защитава акваторията на паркове и други. Нито един съд на военно-морския флот, няма да бъде ангажиран с подобни писма. Аз като министър на отбраната, задавам следния въпрос на ген. Станчев. Известно е, че няма войник, който да хвърли българското знаме. Моят въпрос е по този казус, службата НСО няма ли да вземе мерки и въпросният служител да бъде наказан? Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява някакви акватории като част от някакви паркове. Уведомявам, че в района на Бургас се провежда учението „Бриз“ и ако бъдат забелязани кораби в морето, това е част от учение с НАТО и няма нищо общо с охраната и други искания на НСО“, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов разказа за съдържанието на секретното писмо. Той заяви, че е разпоредил на професионалното ръководство на МВР, да спазват закона. „Държа всяка служба да изпълнява в пълен обем своите компетентности“, допълни той.

Росен Желязков пък каза, че искането на координатите, е постъпило вчера.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ