Разсекретиха строго пазената притча за Доган: създадена от БКП/ДС, като гарант на етническия мир

Ахмед Доган

Да припомня за притчата, създадена от БКП/ДС за Доган като гарант на етническия мир.

Първо, Тодор Живков и Политюро наредиха на ДС да извърши възродителния процес. БКП никога не пое отговорност. И като вариант БСП, и като вариант ГЕРБ тя се заигра с Доган и това беше формулата на властта.

Второ, Доган им трябваше като „защита“ срещу влиянието на Турция и такива като Ердоган. Това бе сделката и идеята на ДС – ние храним тук няколко баш лидери на ДПС, позволяваме им да правят каквото си искат, а те ни пазят от ислямизация през Турция. Включително чрез парите, които контролират в мрежите на Доган и Пеевски блокират финансовите стимули от Анкара в нейните опити да контроли българските като „външни“ турци.

На тази линия бе подчинена и политиката на Борисов да се договаря с Ердоган, като му гарантира мълчание и съдействие – помните как му върна извън закон противници, как не мъцна по темата Света София джамия. Проблемът е, основната причина не бе националната ни сигурност, а сделки на Борисов и Пеевски, които бяха прихванати от Ердоган.

Трето, именно за да контролират управлението, през ДПС създадоха и паралелната неформална власт – мрежа, с участието на много българи – през библиотекарите контролират службите, през „ковчежника“ хранят елита. Тук централна е фигурата на разпределителя на пари – преди Цветан Василев, днес Пеевски разпределя на месец около 10 милиона лева на ключовите играчи – в ДПС, прокуратура / служби, политици. Помните ли за едни 100 хиляди евро на месец, които се даваха от Пеевски на Цацаров? За тях Гешев не иска и да чуе, защото и той е част от тази хранителна верига. Така поддържат и контрола върху Висшия съдебен съвет, върху шефовете на ДАНС, на службите. Но това е само едната форма на контрол чрез пряко финансиране. Много повече са парите, които се осигуряват през държавния бюджет, целеви поръчки и най-вече корупция. Раздаването на постове е отделна тема.
Четвърто, за да поставят Доган на върха на пирамидата като недосегаем пуснаха слуха, че Ердоган иска да го убие, защото му пречи. И оттогава „почетният“ стана „национална ценност“, като за целта сътвориха един куп други „сигнали“ от службите, че искат да го убиват.

Наследниците на БКП/ДС модела, които днес управляват, си предават мантрата за свещенния му статут и страха, че колчем му махнат привилегиите и ще отиде етническия мир. Да не говорим че цялата държавна машина се впряга в разбиването на противниците му – негови и на Пеевски. Спомнете си Лютви Местан, как показно го смачкаха, и другите преди него.

Защо в Лукойл са сараите?

Още когато се договори сделката, Валентин Златев направи така, че в борда на рафинерията влязоха представители на всяка от основните политически сили, за да има легитимен начин през тях да си плащат „данък спокойствие“ на партиите. От ДПС беше Юнал Лютви. Доган можеше да си избере всеки друг кът за правене на сараи, но щеше да бие на очи. А територията е изолирана от рафинерията и от двете страни по сушата. За Русия Доган е ключовия агент на влияние.

Не случайно най-важната среща на Решетников когато договаряше формулата, с която Радев стана президент, а Пеевски и Доган взеха контрола върху правителството на Борисов, бе именно с Доган в Девин. Чак след това по важност бе срещата му с премиера Борисов, на която последния пое ангажимент да махне прозападните политици от кабинета си, а прокуратурата да ги погне.
За това Доган и острието му Пеевски са сърцевина на модела на корумпираната държава. Махнем ли ги, ще си възстановим нормалността.

А за етническия мир нещата са прости – Доган ще опита да използа етнически турци като жив щит срещу протестите. Така ще противопостави турци и българи, след това ще започне да флиртува с теми, от които настръхва косите на всеки български политик, като отцепване на Кърджали и Делиормана. Трябва да знаете, тези хора нямат никакви задръжки. Но има лек за техния екстремизъм, интеграцията на други български турци в протеста. Доган е покерджията, ще ескалира етническата карта и ще чака властите да мигнат първи.

Борисов със сигурност ще го играе днес пазителя на етническия мир.

Въпросът е всички партии да интегрират в ръководствата си и по митингите да чуваме гласа на нашите съграждани от турски произход, защото те са неразделна част от България.
Не е трудно. Доган има сараи, Пеевски има милиарди, те нямат нищо от това.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ