Ексклузивно! Еко-авер на премиера седна до майките с децата да иска оставка на Борисов (Скандална снимка)

3

С лозунги “Не уврежданията убиват децата ни, системата ги убива” премина протестът на майките на деца с увреждания пред Министерския съвет. Той обаче бе яхнат от НПО-та живеещи от какви ли не подаяния, включително и чуждестранни.

Беше забелязан и Тома Белев от Зелените, който седеше отстрани и се радваше на виковете „Оставка“ срещу Бойко Борисов. Нищо, че „зеленият“ олигарх през седмица ходи да пие кафе с премиера в Банкя. Имаше и други еко-милионери, които явно ще се опитат да яхнат и този протест и да изкарат пари на гърба на майките.

Все пак и стотици честни българи се събраха около паметника на Цар Освободител пред Народното Събрание, за да подкрепят исканията на майките за реформи в Закона за личната помощ. Облечени в черните си тениски, те развяваха български и черни знамена, балони и плакати, за да предадат своето послание: “Системата ни убива”.

Протестът потегли към сградата на Министерския Съвет със скандирания – “Реформа!”. Най-отпред майка на дете с увреждания буташе инвалидна количка, в която беше сложен скелет, а зад нея вървяха други майки, бутащи количките със собствените си деца.

Движението по бул. “Цар Освободител” беше спряно, органите на реда придружиха протеста, а гайдари в носии свиреха българска народна музика.

Майките на деца с увреждания се качиха на импровизирана трибуна на стълбите пред Народното събрание, за да изложат исканията си. Те призоваха социалната система да бъде променена, за да получат децата им възможност да живеят достойно. Министрите пък бяха обвинени, че се грижат само за своите семейства и ограбват държавата, докато българските граждани се борят за оцеляване с минимални помощи, далеч недостатъчни за техните нужди.
Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да опита да върши ежедневните си задължения със завързани очи или в инвалидна количка, преди да твърди, че протестът е анархия. Ако промяна не настъпи до 1 октомври, протестиращите казаха, че очакват оставка на кабинета Борисов и обещаха да се съберат отново, по многобройни от преди.

Национален протест “Системата ни убива”

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ