Викове „Оставка“ и в пленарната зала, парламентът под полицейски кордон

Парламент,

Със силни политически емоции и викове „Оставка“ започна днешното пленарно заседание. Причината – декларация на парламентарната група на ГЕРБ, прочетена от народния представител Тома Биков, в която той определи вчерашната ескалация на протеста в късните часове като „сценарий на организираната престъпност“.
Той заяви, че провокаторите на протеста са платени от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

„Вие, волно или неволно, част от вас съзнателно, участвате в сценарий на организирана престъпна група, в криминален сценарий“, обърна се Биков към депутатите на БСП в залата. Думите му предизвикаха бурна реакция в редиците на опозицията, които се опитаха да го заглушат с викове „Оставка“, а част от депутатите на левицата отидоха при него на парламентарната трибуна.

„Или го свалете от трибуната, или ще го свалим ние“, призова Георги Свиленски председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Не наричам БСП организирана престъпна група. Наричам така групата на Васил Божков. Ако имате нещо против това, елате и го кажете. Това е организирана престъпна група, която цели едно нещо – да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да съучаствате в това нещо, правите голяма грешка, голяма политическа грешка. Тук не става въпрос за битка между ГЕРБ и БСП. Става въпрос за битка между държавата и криминалната престъпност“, продължи да говори Биков.

Според него на вчерашните събития пред сградата на бившия Партиен дом няма жертви единствено заради „хладнокръвната работа на полицията“ и „благодарение на Господ“. Тома Биков подчерта още, че се прави „опит за овладяване на протеста на гражданите.

Реакцията на БСП не закъсня. „БСП е партията, която никога, по никакъв повод, не е давала основание да бъде обвинявана за връзки с мафията. БСП е партията, която и до днес, независимо от мястото, което заема в парламента, отстоява законността и реда в страната. Днес не може да си затворите очите пред причините за недоволството на българските граждани. Отговорът е изключително прост. Кой струпа барута, г-н Биков. Не кой ще драсне клечката. Барутът го струпа вашето управление. Недоволството е резултат от вашето управление“, отвърна Валери Жаблянов.

Според него „липсата на посока и програма в управлението“ е сред основните причини за изразяване на общественото недоволство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ