Жената, която пази гърба на Гриша Ганчев, взриви с това интервю за ГЕРБ, БСП и секретарки!

Гриша Ганчев1
Трябва да се върви към предсрочни избори. Служебният кабинет е абсолютно необходим за промяна. България по време на служебно правителство е въвеждала валутен борд, имало е къде-къде по-сложни решения. Не е необходимо да превръщаме протестите в говорилня и Хайд парк. БСП е готова да тръгне на избори по джапанки. Умря циганката и Борисов се хвали от Брюксел… Това каза за Фрог нюз лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева и адвокат на Гриша Ганчев.

– Г-жо Дончева, накъде отиват протестите – към залез, изгрев или нещо друго?

– Аз смятам, че протестите трябва да отиват към цел. И няма да има значение дали е залез или изгрев. Протестите трябва да отидат към цел. Целта на протестите е формулирана. Тя е: оставка на Бойко Борисов, оставка на Гешев. И никакво разминаване на посланията не бива да се допуска.

 

Направи ми впечатление вчера, че една група хора си бяха донесли плакатчета, колко работни места има в държавата. На протеста е добре дошъл всеки, който има причина и мотив да бъде там, който иска промяна. Но размиване на протеста не бива да се допуска.

 

За ресторантьорите, сервитьорите, частните съдебни изпълнители и пострадалите от тях има време и има място за всичко. Но времето сега е за оставка на Бойко Борисов и на Иван Гешев. Тази работа трябва да мине през служебно правителство.Трябва да продължава натискът с ясно заявена позиция. Този парламент е изчерпан, което показа вота на недоверие. Нито управляващите, нито опозицията могат да формулират алтернатива. Така че трябва да се върви към предсрочни избори.

 

Правят ми впечатление някои коментари, че не трябва да се стига до служебен кабинет. За отказ от предсрочни избори и служебен кабинет се говори, както от представители на ГЕРБ, така и от представители на БСП, така и от други субекти, които се явяват политически наблюдатели, анализатори и др. Трябва да е ясно, че служебният кабинет е абсолютно необходим за промяната, защото служебният кабинет е единственото средство, което дава възможност за назначаване на друго ръковоство на „Информационно обслужване“ и други компютърни екипи, които да обслужват изборния процес. Чрез промяна на ръководсвото на паспортните служби и промяна в ГРАО ще се премахнат всички механизми за фалшификация на изборите.

 

Трябва да се премахнат силовите и властовите лостове за натиск преди и по време на изборите и това означава –  в МВР, специалните служби и т.н.

 

Прави странно впечатление, че БСП няма никакви лозунги за честни избори, машинно гласуване или за премахване на натиска върху изборния процес и е готова да поеме на избори по джапанки. Това само подкрепя тезата, че ръководството на БСП, не само в лицето на Корнелия Нинова а и на тези, които претендират да са нейната алтернатива са достатъчно зависими от задкулисните играчи, които са готови да жертват Бойко Борисов и изпитват панически ужас от това, че могат да изтърват контрола върху нещата. Затова се говори против протеста и лидерите на протеста.

 

Протестът не се движи неорганизирано. Не е необходимо да го превръщаме в говорилня и Хайд парк. Ясни са исканията, хората си вървят организирано, а от ГЕРБ и властта, които от втория ден започнаха да бият, искат да всеят страх.

 

Слушам министър Деница Сачева и нейния баща, професор в Библиотекарския институт, както и някакви други неизвестни български учени, – ходят по студията и сайтовете да обясняват, че държавата ще пропадне ако правителството си отиде по-рано, защото парламентът трябва да приема бюджет, закони и т.н. Да й припомня горещите й призиви, когато беше при Семерджиев, срещу диктатора Борисов. Ще припомня, че България по време на служебно правителство е въвеждала валутен борд, имало е къде-къде по сложни упражнения, къде-къде по-сложни решения.

 

Така че България няма да пропадне без тях, няма да пропадне и след тях. Освен това служебният кабинет може да се напъне и за няколко месеца да сложи машините и да има машинно гласуване. Не може на пенсионерите да им превеждат парите по кредитна карта, да си теглят парите от банкомат, а да се смята, че не може да гласуват машинно. Така че, властта да не се притеснява за лидерството на протеста. Протестът има лидери и да не се притесняват някои, че не се изправят отпред и не държат речи.

– Как ще коментирате хвалбите на Борисов от Брюксел, че Европа ни дава 29 милиарда за възстановяване, след като Гърция, например, получава 72 милиарда?

 

– Умря циганката и няма кой да го похвали! Десет години само се хвали, защото няма кой да го похвали. Така че оставете го да се хвали….

 

– Социоложката Буруджиева каза, че случката в метрото от вчера е терористичен акт? Какъв е вашият коментар?

– От приказките на Буруджиева нищо не можеш да разбереш. Съгласна съм с Асланов, че сегашните протести са по-близо до 1990 г. отколкото през 2013. Сегашните протести са израз на желанието на хората за повече морал и ред в политиката, за по-голяма яснота какви решения се вземат в държавата, защо са такива, могат ли да са по-добри. И в крайна сметка има едни граници на човешкото падение, които очевидно управляващите са прекрачили грубо. Да се обяснява от страна на политолози, включително от Софийския университет, за шкафчето и пистолета е просто нелепо. Те приличат на ония професори от Академията за обществени науки и социално управление на ЦК на БКП от онези години, които бяха некадърни да обяснят какво и да е било. Тези хора са лишени от аналитичност ….

Днес чух от един друг политолог, че в политика истината нямала значение. Истината има и трябва да има значение. За хората на площада истината има значение. Защото този живот не е само да ядем три пъти на ден. Има мечти, които правят живота пълноценен, което му придава смисъл. И тези хора на площада се борят именно за това – животът им да има смисъл. Това са хора с цел, които искат да знаят, какво са постигнали в този живот. И да не им пречи държавата.

 

Има и теза, че на протестите били неудовлетворени хора. Не може хората от държавната администрация и от правителството да казват на тези деца, че били нереализирани. А какво правите вие „реализираните“? Що за хора сте, имате ли акъл, може ли да се погледните отстрани?

 

– Валери Симеонов нарече част от протестиращите лузъри, а студентите от чужбина дошли в България на ваканция, да се забавляват и си правят селфи?

 

– А неговата секретарка, която е без образование и квалификация, но той я направи министър, каква е? А каква е счетоводителката на Румен Пашата, която оглавява министерството на енергетиката? Ходи на преговори с Милер в Газпром и какви решения е взела България за десет години?

 

– Да ви върна пак на бутона, който е натиснал адвокат Минчо Спасов?

 

– Аварийният бутон на метрото е даден на гражданите да спрат метрото в случай на нужда. И натискането на този бутон има това предназначение и не може да бъде никакво хулиганство, никакъв тероризъм. Дали е правилно натиснат или неправилно натиснат, е съвсем друг въпрос. И дали неговото натискане е неуважение към обществото е още един въпрос. Но да се твърди, че това е тероризъм е глупост. Ако не беше необходим този бутон, нямаше да го направят достъпен за пасажерите…. И може пак да ги навържем – Таня Буруджиева, генерал Буруджиев от някое си главно управление… Трябва да гледате на т.н. социолози и политолози само като на платени агитатори и пропагандисти. Те си имат задача по пропагандата и си я изпълняват. А ние трябва да сме наясно накъде отиваме – и с изгрева, и със залеза.

 

– И накрая вашата прогноза за тези протести – ще доведат ли до оставка на „Борисов 3“, ще има ли служебен кабинет?

 

– Няма прогноза, когато отиваме към целта – бавно или бързо. Ние трябва да отидем до целта. Очевидно с разходки по Ларгото това няма да се постигне. Разбира се, хората от властта искат с коментари и обещания да разколебават протеста, да уморяват протеста, да нанасят удари, да ги лишават от водачи. Но ние трябва да преследваме целта си – неотклонно!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ