Министър на Бойко на разпит за милиони по дело срещу олигарх в инвалиден стол

миню стайков

Бившият министър на земеделието Румен Порожанов беше разпитан по делото срещу бизнесмена Меню Стайков в спецсъда. Той обаче даде показания в качеството му на бивш шеф на фонд „Земеделие“.

Порожанов обясни, че два пъти е бил начело на фонда. Веднъж от април 2011-а до август 2013-а и втори път от декември 2014-а до 15 февруари 2017 г.

Стайков и още 13 души, сред които и бивши служители на фонда, са подсъдими за злоупотреба с евросредства по програмите за подпомагане на селските райони и лозаро-винарския сектор.

Пред съдия Велислава Ангелова бившият шеф на фонда и бивш замеделски министър обясни процедурите за кандидатстване за субсидиите.

По думите му лимитът за подпомагане в лозарския сектор бил въведен в началото на 2016 г. Той бил 3 млн. лева за един кандидат или свързани лица. Конкретният повод за въвеждането на лимитите бил кандидат от Северна България, който кандидатствал за  9 млн. лева.

За развитие на селските райони ограничението било до 10 млн., но Порожанов не можа да си спомни лева или евро.

И по двете програми преди одобряване се правели проверки на терен. По негово време те се извършвали от областните дирекции. Така например за занемарени и неподдържани лозови масиви средства не се предоставяли.

Проверки извършвала и дирекцията за противодействие на измамите. Когато имало спор мужду тази дирекция и дирекцията за договориране с казуса се занимавала работна група, която излизала с доклад и препоръки, предлагала и решение.

На въпрос на прокурора Ангел Кънев дали е проверявана ЕТ „Миню Стайков комерс“, Порожанов обясни, че са превени стотици проверки. Случвало се да се подадат сигнали и до други институции.

Поради влошеното си здраве на заседанията Стайков седи в инвалиден стол.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ