Една от най-близките на Бойко написа нещо толкова скандално, че се разграничи от ГЕРБ

7 Dni Bulgaria31.07.2020
десислава атанасова

Две решения на КС, които следва да се четат с разбиране и с внимание към детайлите и последствията.

Това написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която минава за една от най-близките жени на Бойко Борисов.

Вижте какво още написа тя:

1.Решение 7/2020

2.Решение 1/2020

Четете ги в контекста на евентуални бъдещи събития.

Сега си представете, че вече Борисов е подал оставка. Отказва съставянето на нов кабинет след връчването на нов мандат на най-голямата парламентарно представена сила, чиито лидер е.

/т.н.“конституционна рулетка“/

Отказват вторите – БСП или приемат? Нинова – премиер.

При отказ. Връчва се мандат на тези на които реши Радев – ОП, ДПС, Воля.

Вариант 1 – правителство с трети връчен мандат в рамките на този парламент и премиер по избор / Каракачанов, Симеонов, Карадайъ, Марешки – срок до март- редовни избори/

Вариант 2 – служебен кабинет, за който Радев е готов.

Отваряме решение 7/2020, в което КС казва:

„Правото на свободно придвижване, икономическата свобода и правото на труд не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури постигането на приоритетната цел – гарантиране на живота и закрила на здравето на гражданите. Основанието, на което основните права на гражданите могат да бъдат ограничавани, е установено със закон, в рамките на предвиденото в Конституцията ограничение, ограничаването е временно, преследва легитимна цел – да бъде съхранен човешкият живот и здравето на гражданите, и е от общ интерес – належаща обществена нужда от опазване на народното здраве. Решението на Министерския съвет за обявяване на извънредна епидемична обстановка, както и заповедите на министъра на здравеопазването и на директора на съответната регионална здравна инспекция за въвеждане на временни противоепидемични мерки следват общеснвеният интерес, тоест разпоредбите не са противоконституционни“

Сега си представете служебен кабинет, който управлява НЕ до избори след два месеца, а незнайно до кога и не можете да протестирате, защото епидемичната обстановка го налага, а избори в пандемия – няма как.

Второ решение – от днес.

Въпреки множеството „конституционалисти“ в различни медии и фб, ето коректен прочит, не само според мен:

Решението на КС изрично подчертава, че президентът МОЖЕ да бъде разследван за деяния:

а) извършени преди мандата;

б) по време на мандата, но които не са временно защитени от функционалния имунитет, който изключва наказателно преследване за действия при изпълнение на служебните функции;

в) не попадат в обхвата на конституционните понятия „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“.

За „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, както е добре известно, преценката за повдигане на политическо обвинение НЕ е на прокуратурата, а на парламента, а решението се постановява не от съдилищата в съдебната власт, а от Конституционния съд (т.нар. импийчмънт).

По отношение на т.“а“ и т.“б“ може да има разследване, НО президентът не може да се привлича като обвиняем в досъдебната фаза, докато заема длъжността. След това може. При такова разследване по време на мандата си президентът е защитен от процесуални и извънпроцесуални действия, които засягат неговите „лични права и свободи“ – т.е. не може да бъде арестуван, подслушван, претърсван той или жилището, в което живее, или личния му кабинет. Всички други процесуални действия са допустими, а събраните с тях доказателства срещу президента се пазят „на трупчета“ до изтичане на президентския мандат и – по израза на КС – до отдръпване на функционалния имунитет, което става с прекратяването на мандата. Но в рамките на такова разследване могат да се извършват всички процесуални и извънпроцесуални действия срещу други лица, включително служители в неговата администрация, включително с претърсвания и изземвания на техни жилища и работни помещения в сградата на „президентството“, както е наричана на популярен език.

При Вариант 2 – няма възможност за вземане на решение от парламента, дори да има доказателства, защото при служебен кабинет НС се разпуска и не функционира, до избор на ново НС!

Драги протестиращи, давате ли си сметка, че може да се окажете статисти в чужд спектакъл с режисьор Решетников!

П.П. Не е нужно да ми отговаряте, достатъчно е да помислите.

Мнението е лично мое, не ангажирам ПП ГЕРБ.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ