Община Бургас в топ 5 по финансови резултати в страната! Вижте истината за санкциите по европроектите!

Община Бургас

Община Бургас е в топ 5 по финансови резултати сред общините в страната. Това стана  ясно по време на гласуването на годишния отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз.

Миналата седмица бе изнесена информация, че на Община Бургас са наложени финансови корекции на стойност  404 343,55лв. за изпълнение на проекти по 3 оперативни програми в периода 2007-2013г. Днес при гласуване на отчета общинският съветник от БСП Евгений Мосинов заяви, че той не е достатъчно аналитичен, и поиска обяснение за европроектите, пише burgasinfo.

„Община Бургас не се различава от всички големи общини в страната и Европа. В последните 6-7 година практиката на управляващите органи е да икономисват част от ресурса и да налагат финансови корекции. Тези корекции варират между 5% и 25%. Общините дължат около 2% от усвоения ресурс по наложени финансови корекции. При Бургас този процент е  1,3%, което е по-добре от останалите общини в страната. Това се дължи на ефективността  и подготовката  при кандидатстване на европейските проекти”, заяви кметът Николов. Той каза още, че с радост би почерпил опит от община БСП, където приходите в бюджета не са от такси и данъци, а от общински търговски дружества, но за съжаление няма такава.

Зам.-кметът по европейски политики Руска Бояджиева каза още, че почти няма заведена финансова корекция, която  община Бургас да не е обжалвала по съдебен ред, с конкретни аргументи защо е подходила  по този начин. Голяма част от тези дела са спечелени.

„През 2014г. бяха въведени тотално  нови правила за обществените процедури и финансови корекции, наложени със задна дата. Голяма част от сигналите са след 2014г. Това означава, че към момента на провеждане на тръжните процедури ние сме следвали българското законодателство”, заяви Бояджиев.

Специалистите на Община Бургас обясниха, че отчетът е изготвен според изискванията на Министерството на финансите. А за финансовото състояние важни критерии са  кредитният  рейтинг и  бюджетното салдо в края на годината. Така Община Бургас е на 3-то или 4-то  място в страната по изпълнение на показателите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ