Разсекретиха наследника на Борисов, следващия премиер

Бойко Борисов

Обявиха името, което евентуално може да заеме позицията на Бойко Борисов, ако той се оттегли, но кабинета остане на власт.

Името на еврокомисаря по образование, наука и технологии Мария Габриел влезе в премиерската рулетка за евентуален наследник на Бойко Борисов, ако се прави второ правителство в рамките на този парламент, а не предсрочни избори.

Така се разчитало на връщане на подкрепата от ЕС към правителството, която в момента клони към нула, което лесно се разчита в подкрепата за протестите у нас от водещите медии, включително правителствените и обществените, в ключовите страни на Съюза, плюс официалните позиции на Брюксел, пише „19 минути“.

Малко вероятно изглежда обаче правителството на Европа, чието съставяне и наместване преди година струваше толкова нерви, усилия и безсънни нощи, да бъде позволено да се размества заради удобството на премиера Борисов. Още повече, и в миналия състав на Европейската комисия властта ни вече причини главоболия в Брюксел, след като Кристалина Георгиева напусна поста си на заместник-председател и ресора Финанси, за да се пробва неуспешно за шеф на ООН, а после да намери пристан в Световната банка и да финишира в МВФ.

Така България остана и с второстепенен ресор в европравителството. Напускане на Габриел отново ще удари по националните интереси, понеже сегашният ни ресор е престижен, а апетитите към него никак не са малки. За разлика от Георгиева и предшественичиката ѝ Кунева, Мария Габриел има и друг проблем: нейният рейтинг в България никак не е висок. Тя няма и резерв, откъдето да трупа точки. Както и капацитет за длъжността министър-председател, особено в криза.

За разлика от другите кандидати за позицията като недолюбвания от своите Томислав Дончев и неговата дясна ръка и ползваща се с нулево доверие в ГЕРБ и неголямо в обществото Деница Сачева, партийците поне имат Габриел за своя, пишат още от вестника.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ