Какво се случва, НАТО задейства изтребителите на България

Изтребител, МиГ-29

На 11 август 2020 г. радиолокационни средства на НАТО засичат неидентифицирани ЛА, летящи от полуостров Крим в посока западната част на Черно море.

С цел демонстриране на готовност и бдителност по охрана на въздушните граници на Алианса и в рамките на съответните процедури по „еър полисинг“, Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон ( Испания) вдига по тревога последователно дежурни изтребители от ВВС на Румъния(МиГ-21 Lancer), България (МиГ-29) и Турция (F-16).

Екипажите визуално идентифицират летящите от Крим самолети като принадлежащи на руските ВКС и остават в т.н. „въздушни зони за патрулиране“ с готовност за реакция при необходимост. След отдалечаване на руските самолети дежурните изтребители са се завърнали в своите бази, пише още PAN.bg.

При тези рутинни процедури от страна на българските ВВС действат дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, които са част от мисията „еър полисинг“ в рамките на Интегрираната ПВО/ПРО на НАТО. Те поддържат постоянна готовност 24 часа/7дни в седмицата/365 дни в годината с цената на неимоверни усилия от страна ИТС на базата за осигуряване на изправна авиационна техника.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ