Само в Пловдивско: Задължителни маски за концерти и мачове на открито

Евгени Димитров, Пловдив, Концерт

Маските стават задължителни за всички масови прояви на открито в Пловдив и областта. Става въпрос за мероприятия с публичен характер като концерти, спектакли и футболни срещи. Решението на Областния кризисен щаб беше огласено от неговия шеф и областен управител Дани Каназирева с мотива, че въвеждането му се налага заради усложнената епидемична обстановка. В Пловдивско тя става все по-критична, като за последното денонощие новите заразени са 31, като повече са само в столицата.

В момента на национално ниво няма изискване за носене на маски за събития на открито, като отпадането на тази мярка стана още на 1 май със заповед на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев.

В Пловдивско обаче маските се връщат, което е в правомощията на местния Областен кризисен щаб. Кметовете по места трябва да оказват съдействие на контролните органи решението да се изпълнява.

„Целта е да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие“, обясни областният управител.

Друго решение на областния щаб предвижда от 17 август още две болници в Пловдив да влязат в графика за прием и лечение на пациенти със съмнение или доказан COVID-19.

Двете здравни заведения са частната УМБАЛ“ Пълмед“ с 15 легла и общинската МБАЛ „ Св. Пантелеймон” с 25 легла, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база.

Щабът реши също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да бъдат само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус.

В четвъртък в Областна управа ще се проведе среща със здравните заведения, които до сега не са били ангажирани с COVID-19.

„ Важно е да обезпечим добрата организация и занапред в областта, както и да има солидарност между болниците. Смятам, че към момента това го постигаме с общи усилия на всички здравни институции. Ежедневно разговарям с директорите на болниците. Важно е и Спешна помощ да имат спокойствие при хоспитализацията на пациентите със съмнение или доказан коронавирус, както през деня, така и по време на нощните дежурства . Целта е да няма напрежение и сред обществото, защото мерките които взимаме са превантивни“, коментира Дани Каназирева.

От новите данни стана ясно, че две бебета на възраст под една година от Пловдив и Асеновград са заразени с COVID-19. Едното от е хоспитализирано. Най – възрастният пациент е на 93 години – жена от Пловдив, която е на домашно лечение.

По данни на РЗИ към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, които са жители на Пловдивска област, е 1144. Оздравелите пациенти до момента са 581, като за двата дни са 37. На домашно лечение са 404. Под карантина са 535 лица. Хоспитализираните са 144, от тях с потвърден COVID-19 са 123 пациенти.

През последните 48 часа в отделенията са приети 9 пациенти. На интензивно лечение са 5 . През изтеклото денонощие има 1 починал – жена на 86г. със съпътстващи сърдечни заболявания.

Повечето от новорегистрираните случаи се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки, обясниха от РЗИ.

Относно регистрираните през последните дни 4 служители на община Пловдив с коронавирус се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания.

Статистиката по общини: Пловдив – 779, Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица – 33, Асеновград – 54, Брезово – 2, Куклен – 10, Садово – 14, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот – 9.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ