Скръбна вест! От този свят си отиде известен български художник!

тъжна вест

На 30 юли 2018 г. на 71 г. почина пловдивският художник Владимир Щербак. За това съобщиха негови близки.

Владимир Щербак е роден през 1947 г. в Москва, Русия. След завършване на висшето си образование в Санкт Петербург, се установява в България и през 1978 г. става член на групата на пловдивските художници, в която по това време са емблематичните за българското пластично изкуство автори като Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др. През 70-те години тази артистична и творческа група е в своя апогей и Владимир Щербак съвсем естествено се вписва в нея.

Следват години на творческо съзидание: многобройни и запомнящи се участия в Общите художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, уяастия в международни изложби в България, Испания, Гърция, Турция, Швейцария, Полша, Белгия, САЩ, Израел и др.

Представя над 20 свои самостоятелни изложби в: Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург и Карлово. Носител е на Специална награда за живопис от I-то и II-ро Световно биенале на живопистта в Малта. Бил е преподавател в ССХУ за сценични кадри и ЕСПУ „Димитър Матевски“ в гр. Пловдив.

Член е на Съюза на българските художници от 1989 г., а в периода 1992-2003 г. е бил последователно председател и зам.-председател на обществото на художниците „Филипопол“. В последните години художникът живее и твори в село Кърнаре, община Карлово. С изложба през 2017 г. в галерия “Арсенал” – Пловдив Владимир Щербак отбеляза 70-годишния си юбилей.

Владимир Щербак е сред най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 1989 г., и днес неговите картини трудно могат да намерят аналог сред родните майстори. Със своя творчески заряд той има неоспорими заслуги за развитието на българското изобразитено изкуство. В същото време, България е изиграла голяма роля в неговото творческо израстване и не случайно художествената критика го определя като „български художник, роден в Москва“.

Опелото ще се състои в четвъртък, 2 август, в 11:00 часа в храм “Св. Богородица”, гр. Карлово.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ