Бащата на момчето в инвалидна количка, което влезе при Борисов: Не отидохме там за пари!

sc

Бащата на момчето, разговаряло вчера с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, поиска да подчертае, че не са верни спекулациите в интернет пространството, че по време на проведената вчера среща с премиера Борисов е разговаряно за пари.

„Направихме го, за да се обърне внимание на проблемите на хората с увреждания, да се разбере, че нещата излизат извън контрол, хората няма как да се справят с елементарни дори потребности“, обясни той.

В понеделник Емил Мавродиев поиска нагледно да покаже на премиера от какво имат нужда хората с увреждания като в знак на протест заяви, че ще остави сина си на неговите грижи за един ден.

Малко след това министър-председателят се срещна със семейството.

„Най-трудното лично за нашето семейство е да плащаме цялата рехабилитация на сина ни. Освен това, в България няма достатъчно специалисти, които да помагат на нуждаещите се, нито материална база”, допълни още Мавродиев.

Днес 18-годишният Петър и баща му застанаха пред камерата на „Здравей, България“.

Емил Мавродиев сподели, че е обмислял варианта семейството му да напусне страната, но 18-годишното момче отказва.

„Искам да остана в България”. Категоричен бе 18-годишният Петър.

„Бях 45 дни във Виена, видях тяхната система на работа, на лечение, самите хора като общество, но смятам, че всяка държава трябва сама по себе си да се изгради. Там не се чувствах добре, не съм участвах в тяхното израстване като държава, затова искам да си остана тук“, сподели Петър.

Днес майки от палатковия лагер пред парламента, омбудсманът и Адриана Стоименова от Национално представените организации на и за хора с увреждания влязоха на среща с премиера Бойко Борисов.

На влизане родителите казаха, че нямат конкретни очаквания от срещата, но се надяват най-накрая дългоочакваната реформа да започне.

Вчера родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на обединен протест под надслов „Системата убива всички“.

Шествието на недоволните тръгна от Народното събрание в 17 часа и стигна до Министерския съвет.

Протестиращите настояват за реформи и се заканват, че ще искат оставки. 

Вчера Борисов заяви, че „промените в законодателството, по които работим, ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях“. 

Във връзка с последните събития в страната, протестиращите заявяват: „Системата не убива само децата, възрастните с увреждания и техните семейства! Системата убива – всички!“. Според тях „това е протест на народа срещу системата. Борба за достоен живот, тук и в България“. По техни данни системата е прокудила за десет години 1 200 000 българи.

Протестът е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ. По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства. В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ