19:03, Румен Радев към Борисов: Отговорът е НЕ!

7086e514aee0f22283d8ea426016e995_L

В обръщение към народа в 19 ч. президентът Румен Радев заяви, че неговият отговор на предложенията на премиера за свикване на Велико народно събрание и промяна в Конституцията е „не“, а самата идея на Борисов е израз на пренебрежение към основния закон.

Радев заяви, че доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.

„Разговор за конституцията и бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, в което коментира предложенията на премиера Бойко Борисов от по-рано днес – управляващите да инициират свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията.

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, напомни Радев. И обяви, че доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.

Опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от оставки.

Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на депутатите и на президента, не на премиера.

Президентът зададе няколко въпроса и сам си отговори на тях.

Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промяна в конституцията? Не.

Може ли партия, която неглижи парламентарния контрол – не

Не може да организира честни избори.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не.

Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията – не.

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и след провеждането на честни, предсрочни избори. Благодаря ви за вниманието!“

Очаквайте подробности!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ