Ексклузивно! Каролев разби зелената мафия и Тома Белев: Ето защо искат да спрат развитието на туризма…

Каролев

„Зелените“ ликуват, след като тричленен състав на ВАС прие жалбите им срещу разрастване на ски туризма в Пирин. Истината обаче се оказва съвсем друга – с това си решение съдиите начело със Соня Янкулова признават и осветляват много важни неща, които до момента „зелените“ ползваха като опорни точки за организиране на протести.

За експертно мнения какво точно пише в решението на ВАС и какви ще бъдат последствията от него, потърсихме икономиста Владимир Каролев. Пред медията ни той детайлно хвърли светлина върху лъжите на „зелените“ и кой какво печели от съсипването на ски туризма в България. 

Интервю на Гергана Ингилизова

– Г-н Каролев, честит рожден ден и много професионални успехи ви желаем! Като експерт как ще коментирате решението на ВАС за строителството в природните паркове?

– Първо, за учудване на Зелените, ще кажа, че аз съм много доволен от решението и ще се мотивирам защо. Показателен е фактът кои са единствените организации, които жалят срещу решението на Министерски съвет – дружеството на Весела Кавръкова, която е жена на Тома Белев, както и организацията на самия Тома Белев, в която от 14 парка влизат само 3. Тоест жалят двама души, които живеят заедно, но не са женени и явно така могат да взимат повече пари, като имат отделни дружества. Това е важно да се знае.

– Имат ли основание всъщност техните жалби?

– И двете жалят едно и също – че има нарушение на административните правила и противоречие на 3 закона. Жалбите им са копи пейст, напълно еднакви. По отношение на нещата, за които жалят, съм доволен от отговора на съда. Съдебният състав намира и ясно казва, че в акта на МС не са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Тоест, всякакви лъжи, които говореха Зелените по митингите, че МС не е спазило закона и наредбите, се оказват лъжи, както аз твърдях и преди. Съдът ясно е казал, че това не е вярно и процедурите са спазени.

Второто, което ясно казва съдът е, че са неоснователни оплакванията на жалбоподателите, че с промяната на плановете за управление се допуска всякакво строителство в 48% от територията на националния парк. Това е поредната лъжа на Зелените, развенчана от съда!

– В решението на съда се говори за други проценти…

– От документа става ясно, че истината е тази, която бе обявена от концесионера – зоната за туризъм заема 2,2% от площта на парка, а зоната за изграждане на съоръжения – 0,6% и тя е само за лифтовете. Това е ясно обяснено в документите на съда.

Цитираните от Зелените 45% касаят само водохващането, но това не означава, че те ще бъдат използвани всичките за изграждане на водохващане. Конкретните площи ще се определят по закона, казват и съдиите. Така развенчават всичките лъжи на това семейство – Тома Белев и Весела Кавръкова. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че водохранилищата са важни не само за нуждите на туризма, но и на пожарникарите, защото е важно да има изкуствени езера и при нужда да се ползва водата от тях.

Другото семейство, което също не е женено, явно по подобна причина, за да си имат различни сдружения за повече пари, са Катерина Раковска, която работи с Весела Кавръкова в WWF България, и Андрей Ковачев. Раковска беше командирована с пари на европейските и българските данъкоплатци, защото и ние плащаме към този фонд.

Там беше годишната среща на ЮНЕСКО, където пусна лъжа към медиите, че вицепремиерът Валери Симеонов спял в петзвезден хотел и тази лъжа веднага лъсна, като стана ясно, че събитието е било във въпросния хотел, а те са спали на съвсем друго място и на много по-ниски пари. Тома Белев също беше пуснал тази лъжа и след като бяха разобличени, побърза да я изтрие от фейсбука си. По-лошото е, че Раковска е ходила за обяснява пред делегатите, че българската държава е в нарушение, но видяхме, че в крайна сметка всички там са подкрепили позицията на българската държава.

– Така или иначе има решение на съда, какво следва след него? Вчера пред ПИК вицепремиерът Валери Симеонов каза, че ще Министерски съвет ще обжалва.

– Тричленката влиза в противоречие с над 60 решения на свои колеги от предишни години, според които могат да се правят съоръжения за обслужване на туризма.

В три интервюта еврокомисаря по екология ясно каза, че няма нарушения в плана и затова няма нужда от екологична оценка на плана за управление на Пирин. Между другото такава вече има в плана и тя е правена от група около Зелените и Тома Белев. Плащани са му бая пари за тази оценка, която е в раздел „Екологична оценка”. В новия план не е спечелил той и затова и обжалва, защото не е неговата, а друга компания, която е работила и в ЕС и е с отличен имидж.

Петчленката според мен ще отмени това решение, защото тълкуването на тричленката най-малкото противоречи на един куп предишни съдебни решения. Освен това, ако то остане в сила, ще означава, че вече в нито един национален парк не може да се направи нито пътека, нито навес, нито каквото и да било, което е пълен абсурд.

Това ще има опасен ефект и върху инвеститорите в България, защото те имат нужда от сигурност, че не може съдебните решения да бъдат променяни във времето само от един състав. А в случая се получава така – 15 години съдът решава едно, а сега изведнъж друго. Затова смятам, че петчленния състав ще отмени решението на тричленния.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ