Повод за гордост! Българин се нареди до Стив Джобс

Борис Колев

Българин стана лауреат в престижната глобална класация на бизнес славата. Борис Колев е забелязан в другия край на света и се нарежда до имена като Стив Джобс, Хенри Форд, Уорън Бъфет. Така Колев стана единственият европеец в Глобалната зала на бизнес славата на организацията Джуниър Ачийвмънт, където жури от над 200 души гласува за българина. Какъв е пътят към успеха?

„Когато завършвах 12-ти клас се бях подготвил да кандидатствам и да замина да уча в Съединените Щати. Приеха ме на няколко доста добри места, включително и с частични стипендии. За съжаление, няколко дни преди абитуриентския ми бал, изгубих баща си. Мечтите за Америка внезапно се изпариха и трябваше да намеря бързо начин да изкарвам пари, тъй като останахме сами с майка ми и по-малката ми сестра. На тези години, без опит и диплома, да си намеря дори средно платена работа беше невъзможно.“, разказва Борис пред колегите от „vesti.bg“. Тогава той се насочва към това, което му е най-познато от обучението по предприемачество в училище:  стартира фирма за рекламни материали, организиране на събития и интернет сайтове. Както сам споделя, първите му опити се провалят с гръм и трясък: близо година Борис и сътрудниците му не успяват да намерят подходящите клиенти за фирмата си и се разделят. Това обаче не го отказва.

„Започнах да търся различни иновации по света, които да адаптираме или да комбинираме и да представим в България. Създадохме първата компания за Bluetooth реклама, можехме да изпращаме рекламно и интерактивно съдържание по Bluetooth на хора в мола или докато чакат на спирки на градския транспорт. Фирмата тръгна страхотно, инвестирахме в доста устройства и изведнъж бизнеса умря, защото един от глобалните производители реши, че ще заключи Bluetooth функцията и ние нямаше как да изпращаме нищо на неговите продукти. Трябваше да затворим компанията. Спомням си, че по това време се наложи да си продам личния автомобил, за да мога да платя на всички.  Малко след това създадохме и първата компания за управление на реклама в социалните мрежи и тя издържа около 2 години, защото пазарът я изхвърли – социалните мрежи навлязоха широко и услугата се масовизира за сметка на качеството “, спомня си Борис.

Провалите обаче сякаш го карат да стъпи още по-здраво на земята и да продължава напред с нови сили. Успехът е истински, когато е общ. Днес Борис се занимава с развитие на социални проекти и е бизнес консултант, ментор и гост лектор в български и чужди висши училища в областта на предприемачеството и социалния бизнес, като за него корпоративно-социалната отговорност е философия и мисия.

Само на 32 години Борис вече е успешен предприемач с богат опит и десетки инвестиции в различни бизнеси. Той е награден с няколко световно признати отличия. Казва, че се интересува предимно от социални идеи – бизнеси и услуги, които освен да правят пари, в основата си да имат полза за обществото.

Източник: Vesti



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ