Вижте какво се случи с надзирателя, който пускаше от затвора лишен от свобода!

o-PRISON-facebook-1280x640

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Николай Т., срещу определената му преди 10 дни от Окръжен съд – Варна първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“. Вече бившият командир на отделение при Затворническото общежитие е привлечен като обвиняем на 19 юли тази година заедно с други двама свои колеги надзиратели от Затвора – Варна затова, че за времето от 31 май до 18 юли 2018 година са освободили неправомерно лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.

На този етап от разследването обвинението, което им е било предявено е, че като длъжностни лица (надзиратели) са наруши служебните си задължения, или са превиши властта и правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Законът наказва това престъпление с лишаване от свобода до пет годин или с пробация, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Припомняме, че затворникът, който е ползвал неправомерния „отпуск“ Искрен Маринов е изтърпявал наказание от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето и е получил осъдителна присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Днес представителят на Апелативна прокуратура – Варна припомни, че надзирателят на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът, не е обещствено опасен, въпреки, че в периода, в който е излизал с разрешение от затвора е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото. Обвинението представи и показанията на Началника на затворническото общежитие, който разяснява инструкциите, по които работят надзирателите. Като командир на отделението Николай Т. не е имал право да пуска след 18,00 часа от общежитието на Затвора – Варна лице, което е лишено от свобода. Николай Т. не е имал и право да разпорежда на своите колеги – надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала да позволят излизането на затворник. Това било в правомощията единствено на Главния надзирател на Затвора.

Днес съставът на въззивната апелативна инстанция сподели като правилни и законосъобразни всички основания на Окръжен съд – Варна за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Николай Т.. Събраните до настоящия момент от разследването гласни свидетелства и други писмени материали обосновават предположението, че обвиняемият е извършил престъплението по служба, за което е привлечен. Нещо повече. Днес съдът прие представени от прокуратурата нови свидетелски показания за други такива нарушения на служебните задължения на Николай Т.. В това съдебно производство те не са обект на анализ и на коментар, но право на обвинението е в хода на разследването да прецизира квалификацията на деянията и нормата на закона, който е бил нарушен.

Този съд преценява, че с оглед спецификата на дейността на този обвиняем, грубо, демонстративно и неколкократно са били нарушени служебните му задължения. Съдът намира, че това деяние е с висока обществена опасност както заради личността на затворника, „пускан в отпуск“, така и заради последствията, които биха могли да настъпят от това деяние.

Втората съдебна инстанция приема, че е била изградена стройна организация между надзирателите, привлечени като обвиняеми, които грубо са нарушавали служебните си задължения и закона, като са обсвобождавали лица, лишени от свобода без да имат права за това.
С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жаблата на Милен Д. – вторият наздирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение „домашен арест“.
Въпреки, че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“, както и на наградите, които са получавали за добра работа, и този съд намира, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.

Определенията на Апелативен съд не подлежат на обжалване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ