Знаците на Доган към протестиращите и към политическата класа

Ахмед Доган, Демет Доган

От одобрителното му кимване протестиращите останаха с впечатлението, че е с тях

Със старите речи намигва и към политическата класа – намек, че е предрекъл случващото се и че ДПС е незаобиколим фактор

От подкрепата му за правителствата през целия преход зависи колко дълго ще живеят

Ако има нещо неизменно в политиката, с което сме свикнали в последните 30 години на преход, то това са знаците на Ахмед Доган. Партии се създават, развиват и разпадат, някои идват с гръм и трясък и после изчезват. Константа остава фактът, че дълго време след като почетният председател на ДПС произнесе поредната си реч, политици от всички цветове тълкуват какъв е подтекстът й, какъв завой ще направи, зад кого ще застане или от кого ще оттегли подкрепата си.Облечени във философски фрази, посланията му често насочват към бъдещото поведение на партията му или състоянието на политическия живот.

Най-актуално в момента е какъв сигнал дава към протестиращите,които са окупирали улици и кръстовища в София и други градове, както и морската резиденция, в която той живее в Росенец. Интересно е и как хората от протестите разчитат действията на Доган.

“Да, добре, желая ви успех”. Това каза той лаконично на плажуващите пред резиденцията в Росенец, когато ги изненада, показвайки се между храстите, и ги почерпи със сладолед. Заради усмивката и разбиращото му кимане с глава присъстващите останаха с впечатлението, че Сокола е с тях. Не налитаха на бой.

“Имаме една молба – нека в следващия парламент… Нека да има бъдеще за България, ние искаме да живеем тук”, казва един от тях.“Вие разпределяте баницата, нали?Разпределяйте я точно. Искамеи ние да живеем”,продължава женски глас зад кадър.

“Добре”, отговаря Доган. А плажуващите си тръгват с усещането, че той ще участва в следващото раздаване на картите. Какво си мисли обаче, вероятно и най-близките му не знаят.Със същото леко намигване Доган подава знаци и към политическата класа. С нея той започна нова игра, след като правителството се раздели с министри, които в общественото съзнание се свързват с ДПС – финансовия Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов и вътрешния Младен Маринов.

На официалната страница на ДПС във фейсбук припомнят на порции негови стари изказвания. Със сигурност идеята е не без знанието и одобрението на почетния председател, а най-вероятно по негово лично хрумване. Пускат се само избрани моменти, не целите слова. Очевидно за да наблегнат на определени тези и да покажат на всички, че е незаобиколим фактор и че не може през главата му да се случва каквото и да е в държавата.

Първата подобна закачка беше един конкретен отговор на журналистически въпрос от нощта на изборите за евродепутати през 2009 г.

“Аз съм дал отговор на всички въпроси, които ви интересуват по принцип в тази зала, извън тази зала – също”, казва почетният председател.Заглавието на пресконференцията е многозначно: “Д-р Доган в нощта след евроизборите 2009: За меннай-страшнотонещо в нашия политически животе мутризацията на политиката!”

С какво се характеризира политическата обстановка в момента, в който се провежда брифингът, и каква е връзката с днешния момент?

Към онзи момент все още комисиите броят бюлетините и изглежда, че ДПС ще намали представителството си в Европарламента с един депутат. Тогава формацията ечаст от управлението на тройната коалицияс БСП и НДСВ и търпи негативи от участието си във властта. Лидерът на движението говори за това как някои партии са изградили кампанията си като контра на неговата формация, без да имат особено много други политически послания.

“Намекът с това изказване е насочен срещу същите хора, които преди 11 години са спомогнали ДПС да намали изборния си резултат”, коментират запознати.Интересното е, че старото послание за мутризацията е в синхрон с думите на президента Румен Радев пред множеството: “Мутри, вън”, и се появява 4 дни след излизането на генерала сред протестиращите.

“Доган сякаш иска да им каже: “Не държавният глава, а аз първи издигнах този лозунг, и то преди 11 години”, коментираха политолози пред “168 часа”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ