21:26, Борисов излезе, постави ултиматум

Бойко Борисов

На срещата в Атина – и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа

Кризата от СOVID-19 превърна в катастрофа туристическия сезон в южната ни съседка

Гърция да отвори граничните си пунктове с България и да облекчи движението между двете страни в условията на коронакризата. Това е поискал премиерът Бойко Борисов по време на срещата с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Атина.

Възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС, подчертал Борисов, цитиран от пресслужбата си.

В момента всички видове превозни средства влизат в Гърция само през ГКПП Кулата – Промахон, като туристите трябва да представят отрицателен PCR тест и предварително попълнен онлайн формуляр.

На 1 юли Гърция затвори за туристи граничните пунктове Ивайловград, Капитан Петко войвода и Илинден, като колите можеха да преминават през Кулата и Маказа. Въведени бяха предварителна онлайн регистрация и QR код.

След скок на заразените с коронавирус у нас обаче 10 дни по-късно – на 11 юли, Гърция затвори всички границите си за българи за 3 дни. А след въвеждането на PCR тестовете остави отворен само един граничен пункт – Кулата – Промахон.

Тестът вече не се да се изисква от водачите на тежкотоварни превозни средства, които преминават българско-гръцката граница през Кулата. Информацията бе потвърдена пред Министерството на външните работи от гръцките гранични власти.

В момента през Маказа може да преминават само българите, които имат разрешително за пребиваване в Гърция.

284 са новите случаи на заразени в Гърция за 24 ч, като само 11 от тях са засечени на граничните пунктове сред туристи. В интензивни отделения са 31 души. Празни плажове и заведения – коронавирусът превърна в катастрофа гръцкия туристически сезон, коментира “Дойче веле”. Според местни собственици на заведения и хотели оборотите са спаднали с 80% спрямо предишни години. Очакванията са през 2020 г. браншът да загуби 15 млрд. евро.

България вече е акционер в терминала за втечнен газ

Държавният газов оператор “Булгартрансгаз” вече е акционер с 20% в проекта за терминал за втечнен газ, който ще е в близост до Александруполис. В понеделник изпълнителният директор на българската компания Владимир Малинов подписа споразумението за покупко-продажба на акции от капитала на “Газтрейд” с мажоритарния собственик Асимина – Елени Копелузу. Придобиването стана в присъствието на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис. На церемонията в Атина бяха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Решение за участие на българската държавна фирма в проекта за изграждане на терминала правителството взе на 8 януари. Това става чрез покупка на 20% от капитала на компанията, която ще го изгражда и управлява. На 24 август това вече е факт.

Проектът “Независима система за природен газ Александруполис” е модерен високотехнологичен проект за плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG). Капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция е 6,1 млрд. куб. м годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м втечнен природен газ. Основни доставчици на LNG за терминала в Александруполис се очаква да бъдат компании от САЩ, Катар и др., съобщават от “Булгартарсгаз”.

“Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията. Той припомни инвестициите, които е направила страната ни в газопреносната мрежа с подкрепата на ЕС и на Еврокомисията.

“Газовите потоци течаха от изток на запад, от север на юг с компресори, които бутаха газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите”, изтъкна Борисов. (Реверсия е промяна на движението в обратна посока – б.р.) Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в банковия съюз, в чакалнята на еврозоната, така че гръцките фирми инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции в бъдеще, добави премиерът.

По време на двустранната срещу между Борисов и Мицотакис българският премиер е акцентирал върху необходимостта интерконекторът Гърция – България да бъде завършен в срок и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. С изграждането на “Балкански поток” освен за България енергийна диверсификация ще бъде постигната за Сърбия, Унгария и Австрия, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ