ГЕРБ чака отговор от Доган и ДПС още днес

ахмед доган

БСП са повторили официално, че няма да участват в дебати за промени в конституцията

Управляващите изпращат женско трио – Караянчева, Дариткова и Менда Стоянова, да води разговори с партиите

ГЕРБ ще преговаря отделно с ВМРО и НФСБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на промени в конституцията. Това става ясно от графика на първия кръг от консултации за събирането на подписи за внасяне на проекта на ГЕРБ, разпратен от централата на управляващата партия вчера.

Срещите ще се проведат една след друга във вторник, а веднага след това от ГЕРБ ще разговарят и с независимите депутати. При това в старата сграда на Народното събрание.

Срещата с

“Воля” ще

е чак на 2

септември

от 8 часа – час преди началото на новата парламентарна сесия, но вече в новата сграда.

Управляващите изпращат на преговорите лично парламентарната шефка Цвета Караянчева, както и председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

БСП няма да участва в разговорите за промени на конституцията, реши Изпълнителното бюро миналата седмица. Червените са потвърдили позицията си и пред ГЕРБ и са отказали среща.

От ГЕРБ обаче все още очакват решението на ДПС.

Предстои

депутатите от

движението

да обсъдят

темата,

съобщиха пред “24 часа” от пресцентъра на партията.

Единственият компромис, на който са готови от ВМРО, е подлагане на спорни предложения на референдум.

“Ако не получат народното одобрение, конституционният законодател няма да ги приеме”, каза пред “24 часа” зам.-шефът на партията Искрен Веселинов.

Според ВМРО има нужда от промени в проекта на ГЕРБ, но двете партии постигат съгласие по спорни точки като намаляване на депутатите, въпреки че зависело с колко.

Безплатни медицински услуги без доплащане, общественополезен труд като условие за получаване на социални помощи,

образователен

ценз, за да

може да се

гласува

на избори

– това ще са условията на НФСБ пред ГЕРБ. “Имаме формални юридически забележки. Да бъде на явно място главата с правата и задълженията на гражданите. Трябва да има преамбюл и той е добре да бъде запазен от действащата конституция”, коментира за “24 часа” зам.-шефът на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев.

С искането депутатите да са 120 обаче не е съгласна социалната министърка Деница Сачева. Тя обаче уточни, че това е нейното лично мнение.

“Предложението за ВНС е огледален образ на всички искания на опозицията и улицата, ако някой не харесва кривото огледало на своите представи, не е проблем на ГЕРБ”, коментира Сачева пред Нова тв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ