Топ политолог разкри тайните на БСП: Те не искат да променят системата! Целта им е да се внедрят и да управляват…

Политическият сезон като цяло приключва противоречиво за управляващата коалиция. Това каза пред политологът Любомир Стефанов пред новини.бг.

Напрежението в нея влезе в някакво затишие. Беше ни съобщено, че е имало разговори при премиера между коалиционните партньори в коалицията „Обединени патриоти“. Разрешиха споровете, постигнаха съгласие и отидоха да почиват на спокойствие. Надявам се, оставиха и държавата в по-спокойно състояние, отколкото беше преди една седмица – дали това е така, ще разберем в началото на новия парламентарен сезон наесен с програмните декларации. Искрено се надявам да изгладят противоречията помежду си, защото цялото нещо заприлича на фарс – несериозно звучи в 21 век двама вицепремиери да не могат да си говорят по телефона или по какъвто и да е друг начин да комуникират, за да избегнат тези елементарни сблъсъци в общественото пространство по важни теми. Би трябвало те да поддържат ежедневна комуникация, заяви Стефанов.

Според него с документа „Визия за България“ БСП не става алтернатива на управляващата коалиция. Те не искат да променят системата, искат да се внедрят в нея и да управляват те. Искат да я запазят и да я моделират по тяхната визия, както те се изразиха в този документ. Документът е половинчат, недооформен, с повече сериозни претенции, отколкото сериозни намерения, основани на детайлно разписани неща. Патосът на Бузлуджа всъщност целеше да маскира липсата на същественост и съдържание в този документ, коментира политическият анализатор.

Видяхме едно доста противоречиво поведение на лидера на БСП Корнелия Нинова и на лидера на ПЕС Сергей Станишев, които въпреки натрупаното напрежение между тях, в един момент се оказаха на една трибуна, плеснаха с ръце, прегърнаха се и говориха, според тях пред 60 000 души, според обективни наблюдатели пред не повече от 5000 души. Имаше и апостолски призиви – ходете, спорете, обяснете на българските граждани, че левицата е добра. Само че не става така – това нещо се случва, когато имаш какво да обясняваш. Да, има някакъв документ, който обаче никой от членовете на БСП не смятам, че разбира по същество. А и доверието, което БСП загуби драматично, по никакъв начин в момента не виждам да прави инструментални крачки да възвърне. Писането на декларации е добро начало, когато те са подплатени със съдържателни планове. БСП в момента говори едни неща, които ги говори през последните 20 години, без абсолютно никаква идея как да ги реализира на практика. Манифестите са са прекрасно нещо за политолозите, но държавата и гражданите имат нужда от практически политики, посочи Любомир Стефанов.

Гледаме поредната година, в която БСП се събира на Бузлуджа, бие се в гърдите, заявява че ще вземе властта, заяви курс към предсрочни избори, но по същество нищо не се променя, добави той.

Управляващите се държат резервирано и скептично към заявените от БСП намерения, без да усещат някаква реална опасност. Дали кабинетът ще изкара пълен мандат или не, зависи само от него. И начинът, по който БСП се структурира и се държи, и позиционирането на ДПС, и насипното състояние, което постоянно демонстрират Обединените патриоти, говорят само за едно нещо – няма алтернатива. При липсата на алтернатива единствено хората, които са на власт, могат да решат да не бъдат на власт, тъй като няма и достатъчно гневно и масово социално напрежение, което да свали управляващите без подкрепата на нито една партия. Така че на този етап не предвиждам никакви сътресения, които да заплашват правителството, освен ако то самото не реши, че има сметка да се отиде на предсрочни избори, каза още Любомир Стефанов.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ