Откриха Международния фолклорен фестивал Пловдив 2018! Античният театър се препълни (Уникални СНИМКИ)

фолкфест15

Препълнен Античен театър, бурни аплодисменти и многократно ставане на крака – така започна снощи 24-ия Международен фолклорен фестивал-Пловдив 2018, който се организира от Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на града. В изданието през 2018 година, което се провежда от 30 юли до 3 август, участват фолклорни състави от 10 държави – Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия и България, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми.

Приветствие от името на кмета на Пловдив инж.Иван Тотев към участниците във фестивала и многохилядната публика отправи заместник-кметът по култура и туризъм инж.Александър Държиков.

„Добре дошли“ в Пловдив – първият български град, избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година! С радост искам да отбележа, че едни от най-добрите ансамбли пропътуваха хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пловдивската публика и гостите на града, на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

Отнесете със себе си частица от атмосферата на нашия град, от емоциите и новите приятелства в родините си“ обърна се към участниците заместник-кметът Държиков .„Днес градът ни, с над 80 вековна история се развива успешно като културна и туристическа дестинация. Вратите на Пловдив са широко отворени за хора, които искат да се потопят в един специален град, изпълнен с неповторим дух и атмосфера. Ние Ви посрещаме с „добре дошли“ и традиционното българско гостоприемство! Пожелавам успех на 24-ия Международен фолклорен фестивал, а на всички участници и гости незабравими моменти в Пловдив!“ каза още заместник-кметът.

Почитателите на фолклорното изкуство посрещаха и изпращаха с еуфория и бурни аплодисменти всичките 10 състава, които в първата и последната вечер на фестивала представят само по един танц от програмата си. Истинска буря настъпи, когато на сцената се развихриха мечовете на грузинските артисти от Държавния младежки хореографски ансамбъл „Коруми“, които „летяха“ и танцуваха на пръсти прочутите по цял свят танци „Маисури картули“, „Самая“, „Нарнари уимен“. Силна еуфория и взрив от емоции предизвика и участието на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ – Пловдив, аплодирани и от своя главен художествен ръководител проф. акад.Милчо Василев, който също беше част от публиката.

Голяма група младежи, облечени с фланелки с логото на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в с.Челопеч бяха пропътували разстоянието до Пловдив специално, за да подкрепят своите приятели от Индонезийския професионален танцов ансамбъл „Комунитас Тари Фисип Радха Сариша“, които представиха изключително атрактивните си фолклорни традиции. Танцьорите от Ансамбъл „Бале Фолклорико Цонт`Емок Де Хорхе Еското“ от Мексико и Фолклорния ансамбъл за песни и танци „Черемош“ от Лвов, Украйна, след бурните аплодисменти и еуфория на публиката, с удоволствие се смесиха със своите фенове зад кулисите, където желаещите си правиха снимки с тях. Стълбите към Античния театър, както и задкулисните пространства на древната сцена, се използваха за репетиционна на открито за музикантите, съпътстващи танцовите трупи, предаде plovdivutre.bg

Тази вечер, в 18 часа, след дефилето по главната улица, започва концерт на откритата сцена на пл.„Стефан Стамболов” с участието на колективите от Грузия, Индонезия, Мексико, Словения, Холандия и Чехия. В 20.00 часа започва концертът с тяхно участие на Античния театър, с вход свободен. По същото време, на площада в Пещера ще танцуват колективите от Украйна, Франция и Македония.

Откриха Международния фолклорен фестивал Пловдив 2018 (ГАЛЕРИЯ)



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ