Прокуратурата разследва лидер на ДеБъ! Става дума за 8 млн. лева и 4 млн. швейцарски франка

7 Dni Bulgaria04.09.2020
тома белев

От един месец прокуратурата извършва разследване срещу бившия директор на парк Витоша и настоящ общински съветник от Демократична България Тома Белев.

Причината за възбуденото наказателна производство е  незаконното придобиване на Сдружение Асоциация на парковете. В хода на разработката е установено,  че неправителствената организация е собственик на десетки имоти на територията на цялата страна. Цели 81 страници са имотите им в Агенция по вписванията.

Те са закупени със средства, когато в Асоциацията на парковете са членували само дирекциите на държавните природни паркове. Когато през 2003 г. Белев е директор на парк Витоша, е избран за председател на организацията.

Въпреки,че мандатът е 5 годишен от 2003 до 2014 година, Белев не провежда задължителните общи събрания на Сдружението. Същевременно през 2012 година той е освободен като директор на парк Витоша, но въпреки това в нарушение на Устава остава начело на организацията.

Чак през 2014 година той свиква Общо събрание, на което приема 15 физически лица все  негови приближени за нови членове и променя Устава. Всички тези действия на Белев  са обявени от съда за неправомерни, а  решенията на Общото събрание са отменени ,като незаконни. Въпреки това той продължава да се разпорежда с имуществото на Сдружението.

Разследващите органи проверяват и как са придобити имотите на АПБ. Обследва се и поръчка, в която участва  Сдружението по швейцарска програма на стойност 4 милиона и 900 хиляди франка, над 8 млн.лв и как са разходвани парите.

Асоциацията на парковете е управлявана от Белев не като сдружение в обществена полза, а като  еднолично ООД. Сружението  участва в много обществени поръчки, освен самостоятелно, но и в консорциуми основно с членове от  еколого-партийната коалиция „За да остане природа в България“. Приходите се измерват в милиони. Как са изразходвани тези средства, има ли престъпления  и защо Белев продължава да ръководи организацията въпреки съдебните решения ще се разбере от разследването на прокуратурата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ