Обнадеждаваща информация за бебето на починалата родилка в плевенската болница

Бебето, чиято майка почина при раждането миналата седмица в плевенската Университетска болница, е с много по-добри медицински показатели в последните часове. Това съобщи говорителят на болницата Момчил Цветков.

„То е в по-добро състояние, отколкото предишните дни. Много са важни следващите дни, за да се види как ще заработят централната нервна система и други системи. Постепенно ще започват и да се махат медикаменти. Тече проверка по случая с починалата родилка. Още веднъж съболезнования на близките. Проверяваме случая и истината ще излезе наяве“, каза той пред БНР.

Окръжната прокуратура, която образува досъдебно производство за смъртта на 39-годишната родилка, се ангажира да установи причината за смъртта до месец, след като бъдат готови експертизите.  Разпитан е съпругът на починалата родилка. Все още няма данни от направената аутопсия, допълва окръжният прокурор Ваня Савова.

„За да сме изцяло обективни в нашата преценка, ще назначим лекари за втората експертиза. Ще обмислим и за първата – дали с оглед това обществено недоверие да не бъдат от друго лечебно заведение, имам предвид конкретно ВМА“.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков каза, че продължава проверката на Агенция „Медицински одит“ и Районната здравна инспекция в Плевен по случая с починалата родилка.

„В момента наш екип на „Медицински одит“ е там, включително и РЗИ – Плевен е в болницата. Очакваме техните предварителни доклади, с които ще ви запознаем в момента, в който ги имаме. Оценката е била, че жената е била здрава. Тъй като е имала планирано секцио, това се появява по време на въвеждане на анестезия. Дали е сърдечен проблем, който води основно и е създал проблема, или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми“.

„До родилката е имало медицински екип през цялото време“, обясни Пенков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ